Ponedjeljak, 29.04.2024.

Mladići stradali, bol u srcima roditelja ne prolazi: Stravične nesreće u kojima su rijeke odnijele živote

Utorak, 20.02.2024. | BiH | Najnovije | Vijesti

U Stocu je jučer bio Dan žalosti nakon što je u subotu u rijeci Bregavi pronađeno tijelo Marka Vukića (20), koji je, zajedno s nastradalim Filipom Stankovićem (20), prije sedam dana automobilom sletio u rijeku Bregavu. Tijelo Stankovića izvučeno je u utorak i bilo je u vozilu Jeep Compas, koje je pronađeno u Bregavi, na lokalitetu Pitića brijeg, na ulazu u Stolac.

Rijeke i jezera u BiH i ranije su nemilosrdno odnosili živote onih koji su nesretnim slučajem dospijevali u njihove hladne vode.

Jedna od većih tragedija je i pogibija trojice mladića 4. februara 2017., koji su se te kobne noći vraćali iz diskoteke u Vitezu. Na povratku kući u Nemili kod Zenice sletjeli su u mutnu rijeku Lašvu.

Tijela Huseina Delića i Almena Begovića pronađena su kada je iz rijeke izvučen Audi u kojem su mladići bili kada je došlo do nesreće. Tijelo trećeg mladića Amara Kozlića do danas nije pronađeno.

U nekoliko navrata je detaljno pretraženo mjesto nesreće, korita Lašve i Bosne, kako kroz gradsko područje Zenice tako sve do Nemile, međutim, Amara nisu mogli pronaći.

Velika tragedija dogodila se prošle godine 11. novembra u Bosanskoj Otoci, a u kojoj su stradala dva člana Nogometnog kluba Sloga. Došlo je do slijetanja vozila s puta, pored mosta u rijeku Unu.

Trojica su se uspjela spasiti i izaći iz vozila, ali su, nažalost, u vodi ostali kapiten Sloge Nedžad Mujagić Džoni i Adnan Fajić, pomoćni trener i nekadašnji igrač Sloge. Tijelo Adnana Fajića je u rijeci Uni pronađeno šest dana nakon nesreće.

Gorska služba spašavanja (GSS) Jajce 12. februara ove godine izvukla je automobil koji je dan ranije sletio u kanjon Vrbasa, blizu Tri vode, dok su se bračni par i njihovo troje djece sami uspjeli spasiti. Nesreća se dogodila na magistralnom putu M-16 Jajce – Banja Luka, kada je A. B., upravljajući automobilom, sletio s kolovoza. Bračni par iz Bugojna, koji već duže vrijeme živi u inozemstvu, uspio se, zajedno s tri maloljetne kćerke, sam izvući iz vozila.

Dvojica 19-godišnjaka iz Šipova tragično su nastradala u saobraćajnoj nesreći koja se desila 8. juna 2022. godine na području općine Jezero. Prema informacijama iz policije, mladići su se oko 2.30 sati automobilom Golf uputili prema jednom od kafića, u pravcu mjesta Čerkazovići, gdje su sletjeli u rijeku Plivu. Prilikom izvlačenja Golfa iz Plive u automobilu su pronađena tijela Nemanje Bubnja i Dejana Plejića.