Nedjelja, 05.05.2024.

Odgođeno glasanje za rezoluciju o Srebrenici u UN-u: ‘Razlozi su racionalni’. Ove zemlje su tražile odgodu

Četvrtak, 25.04.2024. | BiH | Najnovije | Vijesti

Generalna skupština UN-a je 2. maja trebalo da se izjasni o rezoluciji, ali je glasanje odgođeno.

Objavila je ovo danas Aljazeera, a njen dopisnik je izvijestio da se još uvijek radi na usuglašavanju teksta između zemalja sponzora i kosponzora razolucije, ali i da Misije zemalja moraju čekati različite procedure u UN-u.

“Sada je i potvrđeno da se 2. 5. neće glasati za rezoluciju o genocidu, da je sve pomaknuto, ali bez fiksnog datuma”, objavio je bh. novinar iz Washingtona Ivo Puljić.

Dodao je da je Rezolucija, kako kaže, živa i zdrava te da se radi na dodatnim sugestijama za konačni tekst.

Kako je pojasnio, razlozi za odgodu “su potpuno racionalni” te da su odgodu tražile “prijateljske zemlje BiH koje su sponzori rezolucije”.

“Razlozi su jednostavni – obveze pojedinih misija. Za promjenu datuma su Amerikanci, Francuzi, Talijani, pa i Njemci. Nema političke pozadine”, objavio je bh. novinar iz Washingtona koji redovno izvještava o dešavanjima oko rezolucije u UN-u.

Podsjetimo, ovo je drugi put da se glasanje o rezoluciji pomjera. Prvi put je glasanje trebalo biti 27. aprila, pa je pomjereno za 2. maj.

22 su sponozora nacrta rezolucije o Srebrenici do sada, a to su:

Albanija, BiH, Kanada, Čile, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Jordan, Lištenštajn, Litvanija, Malezija, Nizozemska, N. Zeland, Sj. Makedonija, Ruanda, Slovenija, Švedska, Turska, V. Britanija, SAD, Vanuatu.