Ponedjeljak, 29.04.2024.

Obilježena godišnjica smrti komandanta, heroja, pjesnika i planinara Zaima Bešovića

Subota, 02.03.2024. | BiH | Najnovije | Vijesti

Učenjem dove na njegovom mezaru u selo Zaostro kod Foče, danas je obilježena godišnjica smrti Zaima Bešovića, heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata. Osim rodbine, prijatelja i ratnih saboraca, obilježavanju su prisustvovali i predsjednik Medžlisa IZ Foča i muftija goraždanski Miralem ef. Hodžić i Remzija ef. Pitić.

Pilot bivše JNA, koji je dva puta proglašen herojem mira, početkom agresije na BiH učestvovao je u organizaciji i opremanju nekoliko jedinica ARBiH, sa komandantom Zaimom Imamovićem u aprilu 1992. godine postrojava Prvu drinsku udarnu, a u avgustu iste godine na čelu je Prve fočanske brigade s kojom je prošao sva ratišta od Grebka i Treskavice, Igmana i Bjelašnice do srednje Bosne. S posebnim emocijama i poštovanjem sjeća ga se bošnjačko stanovništvo Tjentišta i okoline, koje je Bešović sa svojim borcima tokom prvih mjeseci rata uspio izvući iz obruča.

Osim kao heroj odbrane BiH, Bešović ostaje upamćen i kao planinar, pjesnik, ekolog i vječiti zaljubljenik u Zelengoru i druge fočanske i bosanske planine čiji je zrak do posljednjeg daha udisao. Pukovnik, kojeg su češće zvali major ili planinski vuk, preminuo je 1. marta 2022. godine na Dan nezavisnosti BiH.