Ponedjeljak, 29.04.2024.

Mediji u Sjevernoj Koreji napravili neviđen presedan, objavili prilog o zdravlju Kima: Svi smo počeli plakati…

Srijeda, 30.06.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Sjevernokorejanci su se u suzama brinuli zbog „iscrpljenog“ stanja svog čelnika Kima Jong-una, citirali su državni mediji lokalnog stanovnika, u neobičnom i rijetkom emitovanju koje je potvrdilo inostrane špekulacije o Kimovom gubitku težine.

Komentari, u zemlji u kojoj je javna diskusija o zdravlju i privatnom životu lidera zabranjena, smatraju se pokušajem da se pojača domaća podrška Kimu dok zemlju potresa ekonomska kriza zbog pandeije COVID-19, sankcija koje su nametnute Sjevernoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa, kao i prirodnih nepogoda“, tvrde eksperti.

“Srca naših ljudi boljela su najviše kada smo vidjeli [Kimove] iscrpljene poglede“, citirala je sjevernokorejska državna televizija neidentificiranog muškarca u petak.

„Svi kažu da im suze same naviru na oči“, dodao je.

Prema nedavno objavljenim fotografijama, čini se da je Kim, koji je visok 1,70 metara, izgubio dosta kilograma. Ranije se govorilo da je težak 140 kilograma, što bi ga činilo veoma pretilim, a posmatrači sada tvrde da je izgubio između 10 i 20 kilograma.

Analitičari tvrde da vlasti nastoje iskoristiti promjene Kimove težine kako bi ojačali lojalnost režimu u očajnim vremenima, predstavljajući ga „posvećenim i zaposlenim“ liderom dok se država bori sa krizom sa hranom i ostalim izazovima.