Utorak, 30.04.2024.

Iz Hamasa tvrde da im je “pogoditi Tel Aviv i Jerusalem lakše nego popiti gutljaj vode”

Četvrtak, 13.05.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Vojni portparol brigade Hamasa Al-Kasam, najavio je raketu “Ayyash 250”, ističući da su svi izraelski aerodromi pod dometom projektila, kao i svaka tačka u Palestini na sjeveru i jugu.

Ova raketa ima domet veći od 250 kilometara, sa razornom snagom. Kako su rekli iz jedne od brigada Hamasa, svaka tačka se nalazi u dometu ovog projektila.

Istovremeno, izraelski helikopteri nadlijeću  iznad granice sa Gazom.

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze dostigao je 83, uključujući 17 djece i sedam žena, a broj ranjenih iznosi 487.

Hamas je preuzeo odgovornost za ispaljene rakete na Izrael. Jedna je pala na ulaz na parking u Tel Avivu, uzrokujući štetu, ali nema žrtava. Hamas je preuzeo odgovornost za napad, kazavši da je to odgovor na to što je Izrael ubio vojne zapovjednike u Gazi. U Tel Avivu su se oglasile sirene koje upozoravaju na opasnost.

Prethodno su mediji objavili da je još raketa palo u oblast Ašdod te druga područja Izraela. Primijećeno je nekoliko presretanja odbrambenog sistema “Iron Dome”.

Glasnogovornik Hamasove brigade Iz al-Dom al-Kusam (Izz al-Din al-Qassam), pozvao je Palestince na Zapadnoj obali da se pridruže sukobu.

– Idite dalje, naši ljudi na Zapadnoj obali, borite se s neprijateljem na svim poljima. Brigade al-Kusam bit će uz vaša leđa – kazao je glasnogovornik, a prenio “Times of Israel”.

Iz Hamasa su rekli da im je “pogoditi Tel Aviv i Jerusalem lakše nego popiti gutljaj vode”.

Izraelska vojska navodi da je napala Hamasovu bazu u kojoj su se nalazila tri bacača protutenkovskih raketa.