Ponedjeljak, 29.04.2024.

Facebook razvija pametni sat – u fokusu zdravlje i slanje poruka

Ponedjeljak, 15.02.2021. | Tehnologija

Tehnološki gigant Facebook izgleda da hoće da se pokaže i u branši pametnih satova. Fokus kod ovih satova, kako se predviđa, biće razmjenjivanje poruka i zdravlje.

Pametni sat konglomerata Marka Zakerberga trebalo bi da koristi operativni sistem Android, mada je to pod znakom pitanja pa je i dalje u igri „Guglov“ operativni sistem Wear, ali i još neke opcije.

Facebook navodno pokušava da razvije svoj operativni sistem za buduće hardverske poduhvate, navode izvori koji imaju direktna saznanja o uređaju, ali insistiraju na anonimnosti.

Sat će navodno pristupati internetu putem mobilne mreže, tako da za njegov pun obim rada nije potreban pametni telefon, a u ponudi ima funkcije za razmjenu poruka, zdravlje i fitnes.

Sve ove funkcije moći će da se pohvale potpunom kompatibilnošću sa postojećim Facebook platformama, jer kompanija nesumnjivo želi da iskoristi svoju ogromnu društvenu mrežu kako bi dobila prednost nad Applom i drugim titanima na teritoriji pametnih satova.

Uređaj će omogućiti korisnicima da prate svoje fizičke aktivnosti sa prijateljima, da stupe u kontakt sa svojim trenerima i neku vrstu brzog ćaskanja bez potrebe da posežu za pametnim telefonima.

Facebook također planira da svoje uređaje učini kompatibilnim sa proizvodima kompanija za zdravlje i fitnes poput „Pelotona“, ali i da lansira verzije spremne za interakciju sa budućim uređajima iz porodice Facebook, poput linije naočala za proširenu stvarnost koje su navodno u pripremi.

Prvom verzijom pametnog sata Facebook planira da se pohvali možda i do kraja godine, a uvođenje druge generacije moguće je već 2023, otkrivaju neimenovani izvori.

Iako izveštaj nije ulazio u detalje, navodi se da se „očekuje da će Facebook prodavati sat po ceni koja je blizu troškova proizvodnje“, što je taktika koju kompanija već koristi sa opremom za virtuelnu stvarnost “Oculus”.

Zdravstveni podaci korisnika – novi klizav teren za Facebook

Glavni direktor Facebook za razvoj novih tehnologija, Majk Šrepfer rekao je na sastanku zaposlenih u decembru da je kompanija planirala da nastavi da radi na hardveru i da će se investiranje u prenosive uređaje povećati.

Pametni sat bi se pridružio Facebook-om rastućem hardverskom ekosistemu, koji uključuje pomenute “Oculus VR” slušalice i striming uređaje, zajedno sa nekoliko projekata za koje se šuška da su u procesu razvitka.

S obzirom na dosadašnje manje i veće pehove sa privatnošću korisnika, najnoviji poduhvat Facebook čini se kao nov klizav teren, sada sa podacima koji se tiču zdravlja pojedinaca.

Ukoliko ovaj pametni sat na kraju bude ugledao svjetlost dana (jer iako je razvoj uređaja prilično odmakao Facebook i dalje može da odustane od plasmana) samo će biti pitanje koliko mjeseci će proći prije prvih optužbi za manipulaciju privatnim podacima.