Ponedjeljak, 29.04.2024.

Na jučerašnji dan, 2004. godine, iz malene sobe krenulo je rađanje svjetske imperije

Petak, 05.02.2021. | Tehnologija

Mark Zakerberg imao je samo 20 godina kada je osnovao najpopularniju društvenu mrežu, za druženje i povezivanje ljudi, a to je Facebook.

Sve je počelo 4. februara 2004, iz male sobe na Harvardu, a uspješni Amerikanac je 14. maja iste godine napunio 21 godinu. Bio je izuzetno mlad, ali ispred svoje generacije.

Možda zvuči nevjerovatno, ali 60,6 odsto korisnika interneta provodi svoje vrijeme na Facebook-u, i mimo Apple, Microsoft i Amazona, važi za najvrijedniju američku kompaniju. Svakog dana, oko 35 miliona ljudi promijeni svoj status na ovoj mreži.

Od 2012. počeli su intenzivno da kupuju rivale kao što su Instagram, WhatsApp i Oculus, i u te svrhe Facebook je dao 22,4 milijarde dolara. Facebook može da se pohvali i desetinama miliona poslovnih stranica.

Prema aktuelnim podacima, dakle, zaključno s januarom 2021, neto bogatstvo Marka Zakerberga iznosi 90 milijardi dolara. Njegova kompanija je značajno profitirala tokom pandemije, usljed karantinskih mjera.

Međutim, Zakerberg je u posljednje vrijeme često “pod lupom” zbog načina poslovanja Facebook-a i drugih kompanija, a najnovija vijest povezana je sa WgatsApp-om i najavljenim promjenama. 

Podsjećamo, na pomolu je i novi rat među tehnološkim divovima. Naime, direktor Apple je pozvao zakonodavce da regulišu rad Facebook-a.

Tim Kuk je rekao da “tehnologiji nisu potrebne ogromne riznice podataka prikupljene sa različitih sajtova i aplikacija kako bi uspjela na tržištu, jer je reklamna industrija funcionisala decenijama i bez toga”.