Utorak, 30.04.2024.

Legendarni fudbaler danas zarađuje novac prodavajući švedske usisivače

Ponedjeljak, 08.04.2024. | Sport

Thomas Brolin, bivši švedski nogometaš, osvojio je treće mjesto sa Švedskom na Svjetskom prvenstvu 1994. godine u Americi. Tokom devedesetih igrao je za klubove poput Parme i Leedsa, no u Engleskoj je doživio razočaranje i izrazio prezir prema nogometnom svijetu, čak odbivši visoku platu kako bi igrao za Zurich za manje novca.

Nakon što je završio s nogometom, Brolin se okrenuo drugim interesima, poput poslovnih poduhvata. Investirao je u inovativnog švedskog izumitelja čiji je proizvod postao izuzetno popularan usisavač na švedskom tržištu, vrijedan milione eura. Pored poslovnih poduhvata, Brolin se angažira u dobrotvorne svrhe i bavi se nekretninama.

Također, uživa u igri pokera i bio je među top 50 svjetskih igrača. Jednom je izazvao pažnju javnosti fotografijom na kojoj je nag u snijegu. Svoje nezadovoljstvo prema nogometu izrazio je riječima kako mu se “zgadio taj establišment” i sve što s njim dolazi, te kako je nogomet za njega bio igra, a ne posao.

– Kada sam prestao igrati za Leeds bilo mi je zlo od nogometa. Zgadio mi se taj establišment i svi koji s time imaju veze. Ja sam nogomet igrao iz zabave i nisam želio sjediti i slušati kako mi neko popuje o stvarima koje nisam napravio.

Bilo je svega u Leedsu o čemu ću već imati šta reći, a od nogometa danas gledam samo Švedsku i ekipu Parme – izjavio je svojevremeno Brolim i rekao kako će o svemu napisati knjigu te objasnio zašto je iznenada prekinuo karijeru.

– Ako želiš igrati na najvišem nivou, moraš naporno trenirati svaki dan, ali nisam mario za to. Imao sam druge projekte u glavi, a kad sam napustio nogomet, jedan mi je izumitelj predložio svoju ideju i mi smo otvorili zajedničku firmu, što se pokazalo kao sjajna investicija – prenose agencije.