Utorak, 30.04.2024.

Gvardiola žestoko “izribao” svoje igrače: Na kraju ih je to dovelo historijskog uspjeha

Subota, 06.04.2024. | Najnovije | Sport

Mančester siti je prošle sezone bio neprikosnoveno najbolja ekipa svijeta. Osvojili su titulu Premijeršipa, FA Kup, a sve su „začinili“ pobjedom u finalu Lige prvaka protiv Intera (1:0). To im je bila prva titula evropskog prvaka, a osvojili su i svoju petu u domaćem prvenstvu od posljednjih šest.

Izabranici Pepa Gvardiole (Guardiola) su se tako upisali u historiju.

Ogroman uspjeh su postigli iako je sezona u pojedinim trenucima izgledala i ne tako bajno. Naročito je Siti pogodila takozvana „januarska kriza“. Naime, nakon pobjede na Sautemptonom u četvtrfinalu Karabao Kupa, došli su porazi od Mančester junajteda i Totenhema, ali onda su uspjeli napraviti nevjerovatan niz sjajnih rezultata, koji je rezultovao gore navedenim uspjesima.

Tokom cijele sezone pratila ih je ekipa platforme „Netflix“, a njihove kamere su zabilježile upravo i trenutke nakon pobjede nad Sautemptonom, kada je španski stručnjak pošteno „izribao“ svoje igrače.

– Mislite li da je ovo normalno? Način na koji ste igrali? Mislite da je normalno? Ljudima koji su došli, koji nemaju kod kuće za platiti grijanje, ali su nas došli ispratiti ovdje. Da tako odigrate, je li to normalno? Vau! Moj tim nije takav, bit će problema.

Sport, život, govor tijela. Kako pristupate životu, kako pristupate utakmicama. To je govor tijela. Želiš loptu, želiš se kretati, želiš se boriti? Želite li se boriti međusobno? Kao braća? Spustite se na zemlju, radite jače, radite bolje, budite ponizni, budite ambiciozni. U suprotnom, akademija je spremna – brutalno je iskren bio Gvardiola.

To sigurno da je potpalilo njegove igrače koji su do kraja sezone bili dominantni i na kraju proslavili prvu trostruku krunu.