Nedjelja, 28.04.2024.

Pjanić je prije 16 godina nastupao za Luksembrug na EP-u i nosio neobičan broj

Subota, 21.05.2022. | Najnovije | Sport

Evropsko nogometno prvenstvo za kadete (igrači do 17 godina) ovih dana održava se u Izraelu, a svakako najveće iznenađenje je plasman i nastup selekcije Luksemburga koja je prvi put nakon 16 godina izborila plasman na završnicu turnira i to kada je dres ove selekcije nosio naš Miralem Pjanić.

Plasman ove male zemlje na smortu najboljih evropskih selekcija do 17 godina svakako je senzacija čak i u ovome uzrastu, a u dvije uvodne utakmice doživjeli su dva poraza od domaćina Izraela (3:0) i Njemačke (3:0), dok će u posljednjem kolu igrati protiv selekcije Italije.

Ni 2006. nisu prošlo puno bolje s Pjanićem u sastavu. Izgubili su sve tri utakmice: 7:1 od Španije, 4:0 od Mađarske i 2:0 od Rusije. Njihov jedini pogodak na EP postigao je niko drugi do Pjanić, koji je tada nosio dres sa neuobičajenim brojem devet na leđima za jednog veznjaka.

Veznjak Barcelone rođen je u Tuzli, ali je kao dijete, neposredno prije izbijanja rata, preselio je u Luksemburg gdje je napravio prve nogometne korake u omladinskom pogonu kluba Schifflange 95.

Potom je prešao u francuski Metz, a popularni Mire je u dosadašnjoj karijeri igrao u Lyonu, Romi, Juventusu, Barceloni i sada u Bešiktašu.

Pjanić je igrao za Luksemburg do juniorske selekcije , a zatim je 2008. promijenio sportsko državljanstvo i počeo je igrati za našu reprezentaciju.