Ponedjeljak, 29.04.2024.

Đoković o skandalu koji je obilježio Wimbledon: Kyrgios je autentičan i ja to poštujem

Utorak, 05.07.2022. | Najnovije | Sport

Srbijanski teniser Novak Đoković prokomentarisao je situacije s duela između Australca Nicka Kyrgiosa i Grka Stefanosa Tsitsipasa rekavši da u svijetu postoje različita mišljenja i, iz njegove perspektive, postoje sportske vrijednosti koje se trebaju ispoštovati.

Između spomenuta dva tenisera vladale su velike tenzije u duelu koji je odigran u subotu, a u jednom trenutku je Grk pokušao pogoditi Kyrgiosa, što je izazvalo burnu reakciju s tribina. Bez izvinjenja je nastavio dalje, da bi u jednom od narednih gemova i pogodio Australca, na što je publika također negativno reagovala.

Između toga, iznervirani Tsitsipas je nabio lopticu u publiku i pukom srećom izbjegao je diskvalifikaciju s turnira. Novak je dao svoje viđenje situacije.

“Vidio sam različita mišljenja u vezi s tim duelom. Ima onih koji kažu da je dobro sve što privlači pažnju, ali se ja ne mogu složiti s tim u potpunosti. Postoje sportske vrijednosti i ponašanje koje svi mi kao njihove kolege želimo vidjeti na terenu, a i ja sam diskvalifikovan kada sam udario lopticom sudiju prije dvije godine i ne mogu pričati kao neko kome se nikada ništa loše nije desilo na terenu, odnosno kao neko ko nikada nije slomio reket, već naprotiv. Mnogo puta sam se i ja loše i nesportski ponašao na terenu i u smislu izliva emocija, ali sam se uvijek trudio imati sportsko ponašanje i poštovanje prema protivniku”, rekao je Đoković pa nastavio:

“Ipak, postoje igrači koji se postave na način da malo više provociraju protivnika i koji te iritiraju na terenu, ili prema kojima jednostavno to ne osjećaš. Ovo je individualni sport i svi smo mi drugačiji, pa je samim tim relativno ono što je dobro i ono što nije. Uvijek postoje različite perspektive sagledavanja toga što se ovdje desilo.”

Dalje je rekao da nikada neće zaboraviti podršku koju mu je Kyrgios pružio tokom drame koja je nastala uoči Australian Opena, a na kojem Đoković nije nastupio.

“Ono što se meni desilo na US Openu, zamalo se desilo Tsitsipasu. Imao je sreće da nikoga nije pogodio direktno u publici, a nadam se da i Tsitsipas shvata grešku i da je imao puno sreće, rizikujući da je bio u situaciji nekoga povrijediti i uz to da bude diskvalifikovan s meča”, rekao je Đoković pa nastavio:

“S druge strane, sa Kyrgiosom se često viđaju te i takve situacije na terenu. Uivjek je zabano, ali s druge strane, možda i ne toliko za njegove protivnike. Činjenica je da je to on, i da li se nekome sviđa ili ne, on donosi dosta pažnje tenisu. Vidim da je dobro to što privlači neku grupu mladih ljudi koji ga prate, vole i dopada im se što je drugačiji i što tako igra, a generalno mislim da to nije loše za naš sport. Možda su u nekim situacijama njegovi komentari na terenu i van njega diskutabilni, ali to je autentični Nick i ja ga poštujem. Iako je godinama govorio loše stvari o meni, opet je stao uz mene u Australiji i kada mi je bilo najteže, bio je jedan od rijetkih koji je u javnosti govorio u moju korist i podržao me. Zahvalan sam mu na tome.”