Ponedjeljak, 29.04.2024.

U Mostaru renomirani svjetski umjetnici svojim djelima mijenjaju javni prostor grada

Ponedjeljak, 05.09.2022. | BiH | Kultura | Lifestyle | Magazin | Najnovije

Mostar je i ove godine centar ulične umjetnosti i domaćin renomiranih umjetnika koji svojim djelima bogate javni prostor najvećeg grada na Neretvi u sklopu jedanaestog Street art festivala koji zvanično počinje sutra 3. septembra.

Tim povodom je održana konferencija za novinare u prostorijama Udruge Rezon koja je ujedno i glavna platforma za festival, koji je zauzeo značajno mjesto na mapi kulturnih dešavanja.

“Ovogodišnji festival najavljujemo s prefiksom ‘Re’ koji je sažeo viziju i misiju da re-kreiramo, re-generiramo i re-zoniramo”, kazali su organizatori.

Mostar je kao poseban grad za uličnu umjetnost doživio i američki umjetnik Mark Jenkins koji u Mostaru boravi kao gost 11. Street Arts Festivala Mostar.

“Tokom prvih dana boravka ovdje dosta sam se kretao kako bih istražio grad. To je nešto drugačije u odnosu na ono na što sam naviknut. Zabavno je ovdje raditi i zaista uživam u interakciji s ljudima. Radi se o rekonstrukciji određenih prostora i to je jako dobra stvar”, kazao je Jenkins.

Članica organizacijskog odbora ovogodišnje festivala Sabina Maslo kaže kako je ono što Mark radi drugačije od onoga na što su navikli naši građani i da jedva čeka reakciju stanovnika najvećeg grada na Neretvi i njihovih gostiju.

“Markove instalacije su malo potresne i zbog toga smo našli zanimljivu poveznicu s Mostarom. On se ovim bavi već više od 20 godina, i jedno je od najvećih imena što se tiče crteža na otvorenom prostoru. On izlaže i u galerijama, a radove su prepoznali i publika i kritika. Drago nam je što ćemo dobiti njegov rad kao poklon gradu”, kazala je Maslo.

Mostarska umjetnica i članica organizacijskog odbora ovog festivala Maja Rubinić ističe da je ulična umjetnost dugo bila u nekom prostoru koji je bio na pola ilegalan i na pola gerilski, te da je radosna što se to promijenilo.

“Ulična umjetnost je prostor koji izaziva interes građana i svi umjetnici koji dolaze su profesionalci koji žive od tih honorara, te se uspješno bave tom umjetnošću. Prostor slobode koji od nas dobivaju je razlog zbog kojeg dolaze kod nas i bez honorara. U sljedećih deset dana trojica velikih muralista iz Italije, Brazila i Njemačke će raditi tri najveća zida u gradu, dok će se ostale manifestacije će se odvijati na manjim površinama”, kazala je Rubinić

Zadovoljna je i predstavnica Udruge Rezon Marina Đapić naglasila kako se ovaj festival bavi unaprjeđenjem urbane kulture i suverene javne umjetnosti, te da je vizija kroz umjetnost, edukaciju i inkluziju unaprjeđujemo društvo, te umjetničku scenu Mostara i BiH.

“Mi smo proteklih deset godina djelovali kao neformalna platforma i inicijativa, podržana od drugih nevladinih organizacija. Od prošle godine djelujemo kao udruženje s ciljem da razvijamo različite rezidencijske programe i krenuli smo u dobrom zaletu jer festival planiramo čitavu godinu”, kazala je Đapić.

Tako ove godine imaju specifičan popratni programski sadržaj kojim sutra zvanično obilježavaju 11. Omladinski Street Arts Festival u OKC-u Abrašević.

Za nedjelju je zakazano družimo u Sjevernom logoru gdje grafiti zona, a gostovat će popularni Frenki uz grafiti druženje. U ponedjeljak je druženje uz kafu zakazano u Vukovarskoj ulici gdje se uz brojne građane očekuje i dolazak gradonačelnika Mostara, gdje će biti nova galerija pod otvorenim nebom nakon Šantićeve ulice.

Tu će, kako je najavljeno, organizirati grafiti radionicu pod vodstvom Benjamina Čengića, te za početi razvijati edukativne programe i raditi na osnaživanju lokalne scene. Poseban koncert je spreman pred zatvaranje festivala u OKC-u Abrašević, te druženje u prirodnim ljepotama Blagaja, nakon čega će u Mostaru ostati bogata produkcija četiri murala, na području Sjevernog logora i Ulice maršala Tita.

Street art festival u Mostaru će trajati do 10. septembra čineći taj grad najvećom galerijom pod otvorenim nebom.

KLIX/PRESS