Subota, 04.05.2024.

(VIDEO) ODABRALA SMRT Ana je bolovala od neizlječive bolesti, država joj dozvolila da život okonča eutanazijom

Četvrtak, 25.04.2024. | Najnovije | Zanimljivosti

Aba Estrada iz Perua sa neizlječivom bolešću koja ju je ostavila prikovanu za krevet i zbog koje je zahtijevala danonoćnu njegu, postala je prva osoba koja je umrla od eutanazije u ovoj zemlji.

Nakon duge pravne bitke, Ana Estrada (47) “umrla je pod sopstvenim uslovima, u skladu sa svojom idejom o dostojanstvu i uz punu kontrolu nad svojom autonomijom do kraja”, rekla je njena porodica u saopštenju.

Eutanazija je zabranjena u Peruu, ali je u februaru 2021. godine peruanski sud naložio zdravstenim vlastima da “poštuju Aninu odluku” da okonča svoj život uz pomoć medicinske procedure eutanazije.

To je bilo prvi put u istoriji zemlje da je pravedni sistem prepoznao i ovlastio pravo osobe da okonča svoj život, prenosi CNN.

Zdravstveni zvaničnici nisu uložili žalbu, a odluku je kasnije ratifikovao Vrhovni sud u julu 2022. godine.

– Ovo je istorijska presuda – rekao je u to vreme njen advokat Valter Gutijerez, dodajući da je Ana bila “veoma srećna”.

Gutijerez je objasnio za CNN da je Ana “voljela život i željela je da nastavi da živi u okviru ograničenja svojih okolnosti”, ali je željela slobodu da umre pod sopstvenim uslovima.

Psiholog po profesiji, Estrada je bolovala od polimiozitisa, hronične i degenerativne bolesti koja je zahvatila njene mišiće, sprečavajući je da govori i ostavljajući je prikovanu za krevet. Bila je na respiratoru i bile su joj potrebne medicinske sestre da se brinu o njoj 24 sata dnevno.

Tokom intervjua 2021. godine, Ana je rekla da želi da “iskoristi svoje pravo da bira kada, kako i gdje želi da umre”.

Ali tada je već četiri godine prolazila kroz legalnu bitku, u početku sama a onda kasnije uz pomoć kancelarije ombudsmana.

– Anino naslijeđe živjeće u umovima i srcima mnogih ljudi i u istoriji naše zemlje – navodi se u saopštenju porodice, piše Blic.