Subota, 04.05.2024.

MISTERIJA! Turska porodica koja hoda na četiri noge prkosi četiri miliona godina evolucije (VIDEO)

Srijeda, 24.04.2024. | Na mreži | Najnovije

U udaljenom selu u Turskoj, porodica Ulas privukla je pažnju naučnika svojom jedinstvenom osobinom: hodanjem na sve četiri. Ovaj rijedak oblik kretanja zbunjivao je stručnjake od ranih 2000-ih kada je naučni rad detaljno opisao slučaj petoro braće i sestara Ulas i njihovo kretanje u stilu ‘‘medvjeđeg puzanja‘‘.

Evolucijski psiholog profesor Nicholas Humphrey sa Londonske škole ekonomije (LSE) otputovao je u Tursku kako bi iz prve ruke proučavao porodicu. Unatoč tome što su roditelji Ulasa imali 18 djece, samo šestoro je rođeno sa četveronožnošću, fenomenom koji ranije nije viđen kod modernih odraslih ljudi.

Humphrey je izrazio zaprepaštenje stanjem porodice Ulas, napomenuvši kako ono dovodi u pitanje karakteristiku čovječanstva: dvonožnost. Naglasio je da se naše uspravno držanje razlikuje od drugih životinja i čini ključni aspekt ljudskog identiteta.

Dok neki stručnjaci pripisuju četveronožnost braće i sestara Ulas genetskoj anomaliji, Humphrey je sugerirao da oštećenje mozga također može igrati ulogu. MRI skeniranje otkrilo je skupljeni dio mozga kod svakog zahvaćenog brata i sestara, posebno cerebelarni vermis. Međutim, samo ovo neurološko stanje ne objašnjava u potpunosti njihov jedinstven stil hodanja.

Zanimljivo je da se četveronošnost braće i sestara Ulas razlikuje od onoga kod čimpanza i gorila. Dok ovi primati hodaju na zglobovima, djeca Ulas nose težinu na zapešćima dok podižu prste od tla, što je razlika koju su primijetili Humphrey i drugi istraživači.

Uprkos naučnim istraživanjima koja su u toku, tačan uzrok četvoronožnosti porodice Ulas ostaje nepoznat. Misterija koja okružuje njihovo stanje nastavlja da intrigira naučnike i dovodi u pitanje naše razumijevanje ljudske evolucije i neurološkog razvoja.