Subota, 04.05.2024.

Ademu Šumanu produžen pritvor zbog ubistva Farisa Pendeka

Četvrtak, 25.04.2024. | Najnovije | Vijesti

Ademu Šumanu, osumnjičenom za smrt mladića Farisa Pendeka, produžen je pritvor na još tri mjeseca prema odluci Kantonalnog suda u Sarajevu, na zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Pritvor može trajati do 25. jula ili do nove sudske odluke”, rekli su iz Tužilaštva KS.

Tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora zbog straha od bijega, mogućnosti utjecaja na svjedoke i dokaze te opasnosti od potencijalnog narušavanja javnog reda.

Prije dva dana, Mersim Saljević i Elmedin Gradišić, osumnjičeni za pomaganje Šumanu, pušteni su na slobodu.

Šuman je optužen za ubistvo Farisa Pendeka i tereti se za bezobzirno nasilničko ponašanje, prema riječima tužiteljice Ive Kirilić.

Ona je tada navela da je Šuman vozio svoj peugeot 308 iza vozila u kojem su bili mladići Danis, Berin, Eman i ubijeni Faris Pendek, “koji nije uspio progovoriti ni riječ”.

Onda je onda pozvao Elmedina Gradišića, da sakrije vozilo, a potom Saljevića koji ga je prebacio u Zenicu.

“Šuman se predao samo zato što je već bio otkriven, jer ga je Gradišić zvao i rekao da mu policija pretresa kuću” objasnila je tužiteljica.

Na prvom ročištu za pritvor, Kirilić je rekla: “Ubistvo Farisa Pendeka je školski primjer bezobzirnog nasilničkog ponašanja. Šuman je bez ikakvog razloga svojim vozilom prišao s leđa njihovom vozilu, stao paralelno s njima i mahao rukama. Oni su otvorili prozor i pitali šta je problem? On je tada s mjesta vozača preskočio na mjesto suvozača, kroz prozor svog auta udario Emana pesnicom, a potom iz kasete izvadio crni pištolj i udario vozača kundakom, zatim je uperio pištolj u Emana, koji se sageo, ispalio je metak koji je pogodio Farisa, koji je sjedio iza njega, a koji je usljed toga vrlo brzo preminuo.”