Subota, 27.04.2024.

Pokrenuta inicijativa da Njemačka imenuje specijalnog predstavnika za BiH

Ponedjeljak, 14.02.2022. | BiH | Globus | Najnovije | Vijesti

Njemačko-bosanskogercegovačka mreža Pangea pozvala je Vladu Njemačke, u cilju osiguravanja mira, da imenuje specijalnog predstavnika za Zapadni balkan, sa posebnim fokusom na Bosnu i Hercegovinu.

Istakli su da bi takav specijalni predstavnik zajedno s izabranim predstavnikom Velike britanije Sir Stuartom Peachom koordinirao zajedničku njemačko-britansku politiku u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, pozvali su Vladu da uvede sankcije Miloradu Dodiku i drugim donosiocima odluka, uključujući Srbiju i Hrvatsku, čije djelovanje služi destabilizaciji regije i dijeljenju BiH.

U cilju osiguravanja mira traže jačanje prisustva NATO-a u BiH, budući da NATO ima međunarodno-pravnu obavezu prema Dejtonskom mirovnom sporazumu da osigura provođenje mira.

Također, ističu da je potrebno dati dodatnu podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Smatraju da je potrebo ojačati pravosuđe u BiH kroz reformu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kako bi se osigurala profesionalno i nezavisno pravosuđe.

Dodaju da je potrebno pomoći u provođenju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i ukidanje “rasnih zakona” koji diskriminiraju građane BiH isključivo na osnovu etničke pripadnosti.

Na kraju pozivaju na reformu Ustava BiH kako bi politički sistem bio funkcionalniji i pravedniji.