Subota, 27.04.2024.

U Sarajevo stiže novi ambasador Amerike: Detalji dogovora Cruza i Schumera

Nedjelja, 19.12.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Lider Demokratske većine u američkom Senatu Chuck Schumer i Republikanski senator iz Texasa Ted Cruz postigli su u posljednjim satima rada za ovu godinu dogovor koji je omogućio imenovanje 32 kandidata. Među imenovanim je i novi ambasador SAD u BiH Michael J. Murphy koji će vjerovatno s prvim danima 2022. stići u Sarajevo. Američki mediji otkrivaju detalje dogovora.

Cruz je mjesecima blokirao više od 100 imenovanja zbog protivljenja stajalištima Bidenove administracije po pitanju gasovoda “Sjeverni tok 2”. Cruz je tražio da se kompanijama koje su radile na izgradnji ovog gasovoda izreknu sankcije.

“Mislim da je savršeno razumno da senatori pokušaju da dobiju glasove o političkim pitanjima koja su im bitna. Ono što mislim da je savršeno nerazumno je da nekoliko republikanskih senatora drži desetine ambasadora i kandidata za više pozicije. Moramo imati put ka potvrđivanju kvalifikovanih kandidata”, rekao je za Politico senator Chris Coons iz Delawarea inače blizak saveznik predsjednika Bidena na Capitol Hillu.

Brojni Demokratski senatori, ali i neki Republikanci, su se protivili Cruzovoj strategiji jer su smatrali da ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a. Politico podsjeća da se Cruzova strategija ipak isplatila, barem zasada. Ukoliko Schumer ispuni svoj dio obećanja i Cruzov zakon o sankcijama stavi na glasanje prije 14. januara 2022. i isti prođe kroz Zastupnički dom i ode Bidenu na potpisivanje bez predsjedničkog veta dodatne blokade bi mogle nestati.

Naime, Cruz ima namjeru blokirati dodatni broj nominovanih sve do trenutka dok ne budu ispunjeni njegovi uslovi. Prema procjenama američkih medija još je oko 130 nominacija za različite pozicije u više ministarstava Bidenove vlade na čekanju da budu potvrđeni.

Napomenimo da je ovo dijelom i dio predizborne kampanje za Cruza i druge senatore iz Republikanske partije koji su ga podržavali jer se krajem iduće godine održavaju izbori za Senat i Zastupnički dom SAD-a. Trenutno Demokrate drže kontrolu u Zastupničkom domu, u Senatu, te u Bijeloj kući i Republikanci se nadaju da makar jedan od dva doma na Capitol Hillu mogu preuzeti iduće godine. Također, Cruz već unaprijed razmišlja i o izborima 2024. kada bi se ponovo mogao kandidovati za predsjednika SAD-a.

(N1/PRESS)