Ponedjeljak, 06.05.2024.

Izrael najavljuje nove napade za ‘potpunu tišinu’ iz Gaze

Srijeda, 12.05.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Prema posljednjim podacima, poginulo je najmanje 53 Palestinaca, od čega 14 djece, od početka izraelskih udara na Pojas Gaze u ponedjeljak.

Izraelska vojska u srijedu je nastavila sa zračnim udarima na Pojas Gaze, a na meti je bilo nekoliko područja nakon što su rakete ispaljene iz ove palestinske teritorije pod opsadom.

Navodi se kako su ovo najžešći zračni udari na Gazu od bombardiranja 2014. godine.

Prema posljednjim podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, poginulo je najmanje 53 Palestinaca, od čega 14 djece, od početka udara na Pojas kasno u ponedjeljak.

Djelovanje izraelske armije je počelo nakon što je Hamas ispalio rakete iz priobalne teritorije ka Izraelu.

Dodaje se kako je najmanje 320 Palestinaca ranjeno.

Od više stotina raketa koje su palestinske oružane grupe ispalile poginulo je najmanje pet osoba u Izraelu, među kojima ima djece.

Raketiranje je počelo nakon isteka ultimatuma koji je Hamas dao Izraelu da obustavi s djelovanjem sigurnosnih snaga u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu, nakon nekoliko dana nasilja nad Palestincima.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz izjavio je u srijedu kako nema određenog datuma okončanja izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

“Izraelska vojska će nastaviti s udarima i donijeti ‘potpunu tišinu’ na duže vrijeme“, kazao je on u južnom gradu Ashkelonu.

“U Gazi tornjevi padaju, tvornice se ruše, tuneli se brišu, a komandanti se ubijaju.“

Glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus je naveo kako očekuje intenziviranje borbi kao i da, na pitanje o nepotvrđenim izvještajima da će Hamas tražiti prekid vatre, ne misli kako su “moji komandanti upoznati s time, kao ni zainteresirani za to“, prenosi Al Jazeera.