Subota, 27.04.2024.

Ministar Šteta potpisao ugovor za nabavku novih 10 trolejbusa

Četvrtak, 02.12.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

U okviru ugovora za nabavku novih 25 trolejbusa sa firmom BKM Holding, danas je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao Ugovor za nabavku dodatnih 10 trolejbusa sa istom bjeloruskom kompanijom.

Trolejbusi su opremljeni najsavremenijom opremom, u šta su se predstavnici Vlade Kantona uvjerili pri službenoj posjeti Minsku, nakon što je proizveden prvi sarajevski trolejbus.

“Naša nedavna posjeta Minsku omogućila nam je da se uvjerimo u kvalitet i sigurnost novih trolejbusa. Nakon analiziranja stanja sa trenutnim vozilima, pregovora koje smo imali pri toj posjeti, te podrške EBRD-a i EIB-a, odlučeno je da ćemo nabaviti i dodatnih 10 trolejbusa, odnosno ukupno njih 35, koji će vožnjom bez kontaktne mreže moći zamijeniti i autobuske linije, čime ćemo znatno promijeniti sliku javnog prevoza u kantonu, ali i unaprijediti kvalitet života svih nas”, rekao je ministar Šteta, nakon potpisivanja Ugovora.

Prvi trolejbus će u Sarajevo biti isporučen u januaru 2022. godine, dok se isporuka svih 25 očekuje do proljeća. Isporuka novih 10 trolejbusa na sarajevskim ulicama se očekuje u septembru sljedeće godine.

“U toku je revolucija u javnom prevozu. Potpuno zanavljamo vozni park. Trolejbusi su prvi na redu. Kvalitet života u Sarajevu će se narednih godina poboljšati zbog unapređenja javnog prevoza. Ovo je prvi od mnogih koraka”, istakao je premijer Forto.

EIB i EBRD su opredjeljeni ka projektima koji Bosnu i Hercegovinu približavaju ciljevima Zelene agende EU.

“Drago mi je vidjeti da se ulaganjima EBRD-a i EIB-a izravno mijenjaju životi ljudi na bolje, nabavkom modernijih i sigurnijih trolejbusa. Današnje potpisivanje ovog ugovora predstavlja izvrsnu i uspješnu saradnju sa Kantonom Sarajevo i radujem se nastavku zajedničkog rada u budućnosti. Svaka pojedinačna akcija prema boljim okolišnim uvjetima važna je i približava Bosnu i Hercegovinu ciljevima Zelene agende EU, pružajući bolje uvjete života ljudima u Kantonu i državi”, istakla je Sandrine Friscia, predstavnica EIB-a za BiH i Crnu Goru.

Manuela Naessl, direktorica Ureda EBRD-a u BiH istakla je kako je najveći ekološki izazov u Sarajevu kvalitet zraka, a ključni načini za rješenje tog problema su smanjenja gužvi i čistiji i zeleniji saobraćaj.

“EBRD podržava Kanton Sarajevo da investira u javni prevoz, sa krajnjim ciljem da grad ima moderniji, efikasniji i zeleniji prevoz za građane i da se smanje gužve. Sve investicije koje finansiramo poboljšat će kvalitet zraka smanjenjem emisije izduvnih gasova vozila i podrškom prelaska sa dizel automobila koji zagađuju okoliš”, zaključila je Naessl.

Nabavka trolejbusa je provedena u skladu sa pravilima i procedurama EBRD-a, a ukupna vrijednost ugovora za nabavku svih 35 niskopodnih trolejbusa iznosi 19,5 miliona eura.