Ponedjeljak, 06.05.2024.

Analiza rezultata izbora u Goraždu; Za PRESS piše Slavko Klisura

Ponedjeljak, 28.12.2020. | Kolumne | Najnovije

Pripremio: Slavko Klisura

Čak 16 političkih subjekata predstavljalo se goraždanskim biračima (20.840 upisanih u birački spisak!!!) tokom mjeseca kampanje za lokalne izbore u Bosni i Herecegovini.

Mnogo toga je bilo drugačije nego u ranijim izbornim procesima na šta je najviše uticala pandemija koja je značajno umanjila broj planiranih skupova, osobito centralnih.

U takvim okolnostima  politički su se subjekti okrenuli internetu i posebno se „ reklamirali“ kroz društvene mreže. No, mnogo toga bilo je gotovo isto kao ranije. Predizborna retorika, količina obećanja, komunikacija između kandidata ( osobito za poziciju gradonačelnika) u kojoj je bilo i političke korektnosti ali i varnica.

U predstavljanju u programu RTV BPK Goražde dalo se vidjeti koliko postoje razlike u pripremljenosti i političkom znanju između kandidata. Uz sva nastojanja partija, stranaka i saveza da pokažu unutrašnje jedinstvo, nije teško bilo zaključiti da je kampanja u priličnoj mjeri bila personalizirana, što će u konačnici potvrditi i neki (ne)očekivani rezultati izbora za Gradsko vijeće Goražda.

Da za birače praktično ništa ne znači koliko su kandidati političkih partija koji su i u ranijem sazivu bili u gradskom vijeću bili aktivni u proteklom mandatu ilustruje podatak da najaktivniji među njima na novembarskim izborima nisu dobili povjerenje glasača. Ali zato jesu kandidati koji u protekle četiri godine gotovo da nisu zvanično progovorili na sjednicama lokalnog parlamenta. Razloge takve odluke građana i građanki možemo samo naslutiti ali o tome svoje jasno mišljenje imaju „ analitičari“ u goraždanskim ugostiteljskim objektima koji i ovaj put neke od ishoda izbora smještaju u sferu izbornog preduzetništva u smislu – prodaj – kupi.

No, Centralna izborna komisija je utvrdila rezultate lokalnih izbora i sve je jasno.

Novi gradononačelnik Goražda, najmlađi u historiji Goražda je Ernest Imamović, rođen 1985. godine, kandidat SDP-a kome su u kampanji podršku dali i Narod i Pravda i Naša stranka. Imamović je u konačnici osvojio 3.841 glasova. Muhamed Ramović ( NBL) koji je u tri mandata bio na čelu Goražda dobio je povjerenje 3.456 birača, dok je Mirsad Žuga ( SDA) osvojio 3.315 glasova. Admiru Pozderoviću ( Bosanskohercegovački demokrati – Džebrail Bajramović) povjerenje je dalo 688 birača.

11.450 građana i građanki iskoristilo je svoje biračko pravo (10.994 važećih listića) i glasalo za nove vijećnike i vijećnice koji će za njih u naredne četiri godine brinuti i donositi odluke. I kada je riječ o Gradskom vijeću desile su važne promjene. Neke od njih su rezultat (ali samo uslovno) nelogičnih pa pomalo i iracionalnih izbornih odluka građana i građanki. Birači su naime odlučili da Muhamed Ramović više ne bude gradonačelnik Goražda ali su zato Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi na čijem je čelu u Goraždu upravo Ramović, obezbjedili najviše mandata u lokalnom parlamentu ( 6).Vijećnici NBL-a su Senad Hubjer, 

Nedim Dragolj, Sead Mršo, Aldin Šalaka, Rasim Ligata i Džemal Omanović.

Relativni gubitnik na proteklim izborima je Stranka demokratske akcije koja (opet) nije uspjela dobiti gradonačelnika a u Gradskom  vijeću slabija je za dva mandata i sada ima pet vijećnika. To su Adis Halilović, Nedim Kurtović, Adis Agović, Bajro Obuća i Adnan Žuga.

Kada je kasno naveče, 15. novembra potvrđeno da je najviše glasova u nadmetanju kandidata za poziciju gradonačelnika dobio Ernest Imamović ( SDP)  očekivalo se da i ova pratija dobije značajnije povjerenje. No, SDP-u su pripala dva mandata, a vijećnici su  Alen Selimović i Senad Delić., pa novom gradonačelniku neće biti nimalo lako uspostaviti uspješnu saradnju sa Gradskim vijećem.

Po dva mandata osvojili su  Narod i pravda (Nezim Alagić i Amar Imamović), A-SDA (Mustafa Adžem i Amer Dedović), SBB (Almir Hasanefendić i Nusret Hubjer), Stranka za BIH (Amel Begović i Anela Jamak), DF (Anel Vranj i Dževad Agović).
Po jedan mandat u gradskom vijeću Goražda pripao je BH demokratima (Džebrail Bajramović) i BNS-u (Medina Kulelija). 

Među 25 lokalnih parlamentaraca u Goraždu su dvije žene uprkos svim kampanjama i porukama o potrebi da se njima da više povjerenja, a prema onom što je autoru ovog teksta do sada poznato, prvi put od Dejtona naovamo, u lokalnom parlementu u Goraždu nema predstavnika srpskog i hrvatskog naroda.