Subota, 27.04.2024.
In

Zapečena riža u 3 varijante – kad ostane „od jučer”

Četvrtak, 13.10.2022. | In

Kad kuhamo rižu i tjesteninu, nekad je teško pogoditi točnu količinu. Ma, ne samo nekad! Imamo rješenje za takve dane!

Koliko ti se puta dogodilo da skuhaš previše tjestenine ili riže? Ili možda bolje da pitamo – je li se ikada dogodilo da ne skuhaš previše riže ili tjestenine za jedan obrok? Da, svaki put kažemo da ćemo izmjeriti, pa idući put znati, ali ta se misao nekako uvijek javi kad je tjestenina, odnosno riža već u vodi. E, pa ne moraš niti mjeriti! Imamo rješenje za takve situacije – zapečena riža u 3 varijante.

Ova su jela doslovno spas u nekim situacijama, a toliko su ustvari dobra i potpuna da ćeš idući put namjerno skuhati previše riže – samo da bi se iskoristila idući dan za neko od ovih jela. Niti jednom od ovih jela nemamo što prigovoriti, a nećeš imati ni ti. Iskoristit ćeš hranu, umjesto da je baciš (ili spremiš za neki drugi dan u hladnjak, pa nikad ne izvadiš, osim kad zaključiš da je uistinu prošao rok iskoristivosti…), pojest ćeš normalan obrok umjesto nekog sendviča ili slično, a pored svega ćeš uživati u brzom i finom jelu.

Riža je jedna vrlo zahvalna namirnica, lako prilagodljiva brojnim drugima. Osim tog, voljena je! Lako prolazi i kod klinaca, a to je odmah prednost. Kad vidiš ove recepte, a možda i isprobaš, možda ćeš ih pripremati i u onim danima kad nemaš ostataka riže, nego ćeš ju ciljano kuhati samo za ovo. Ipak, najbolje je kad riža ostane u hladnjaku barem 8 sati. Idealno je jelo i zato što ga možeš pripremiti s raznim ostatcima namirnica koje pronađeš u hladnjaku. Zapečena riža najbolja će biti ako se priprema u woku, da možeš „prebacivati“ hranu u njoj i tako je miješati. No, možeš to učiniti i u tavi, ali mora biti velika. Ključno je pripremati ova jela na jakoj vatri i s rižom dugog zrna.

24SATA/PRESS