Petak, 03.05.2024.

Kako je KOBILA DŽIJU DŽICA predvidjela kraj zime: Njeno živahno ždrijebe ima CRVENI KONČIĆ OKO VRATA

Utorak, 09.04.2024. | Zanimljivosti

Stanislav Jovanović u semberskom selu Popovi konje uzgaja decenijama. Ovog proljeća zabilježio je i jednu zanimljivost. Jer, kobila je predvidjela kraj zime.

Engleska punokrvna kobila Džiju Džica trebalo je da se oždrijebi 1. marta, ali ždrijebe je na svijet donijela 19.marta, što je, smatra se znak da više neće biti hladnih dana i niskih temperatura. 

– Konji imaju tu sposobnost da prilagode vrijeme ždrijebljenja klimatskim uslovima da bi bile veće šanse za preživljavanje mladunčeta. Kobila inače nosi 345 dana. I ova ljepotica je čekala, a to ukazuje da dolazi lijepo vrijeme. Ovo punokrovno grlo imam 12 godina, a ovo joj je šesto ždrijebe – kaže ovaj ljubitelj konja za portal InfoBijeljina

Od živahnog ždrijebeta koje nosi crveni končić oko vrata, dok ne dobije ime od “šišanog” kuma, očekuje se da postane veliki šampion. Kada napuni 18 mjeseci počeće sa treninzima, a da bi mogao da se takmiči na konjskim trkama treba da napuni dvije godine. 

– Danas se ove plemenite životinje drže radi sporta i rekreacije. A jedan dobar trkački konj zahtjeva poseban tretman. To grlo mora da bude hranjeno posebnim nutrijentima dok je još u stomaku, kako bi njegove kosti, zglobovi, tetive mogle da podnesu napor koji ga očekuje u budućoj sportskoj karijeri. Ako želite da držite konje, morate ih voljeti. Nisu zahtjevne životinje ali traže pažnju. Za držanje engleskih punokrvnih galopera neophodan je padok, prostor u kojem mogu da šetaju i trče, jer ovi konji ne podnose da su u zatvorenom prostoru – kaže Jovanović.

Na području Semberije danas ima oko stotinak konja od kojih su desetak punokrvna trkačka grla. Neki ih drže iz čistog zadovoljstva, dok drugi pripremaju svoja grla za trke.