Nedjelja, 19.05.2024.

Hutovo blato – Smaragd prirode na jugu Hercegovine (video)

Četvrtak, 02.07.2020. | BiH | Najnovije | Region

Nakon Stoca i priče o muzeju pod otvorenim nebom i mjestu pogodnom za ugodan odmor, kroz rubriku Odmarajmo u BiH agencija Patria vodi vas pričom do Hutovog blata. 

Park Prirode “Hutovo blato” osnovan je 1995. godine. Nalazi se u jugoistočnoj Hercegovini, sa lijeve strane rijeke Neretve na teritoriji općina Čapljina i Stolac. 

Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Evrope.

Smješteno je na nadmorskoj visini od 1  do 432 metra.

Kada se nađete u smaragdnom raju s juga Hercegovine, dočekat će vas širok spektar ponuda za odmor i uživanje.

Uživajte u foto safariju, sportskom ribolovu, šetajte edukativno – obrazovnim stazama, uživajte u gastronomskoj ponudi. Također, Hutovo blato pruža mogućnosti i sportskim klubovima da ovdje organizuju pripreme. 

Mnoštvo je drugih sadržaja koji su vam na raspolaganju, od uživanja u ukusnim specijalitetima na brodicama i posebnim mjestima, utrkama brodicama, jahanju konja do čarolije posmatranja različitih vrsta ptica. 

Također, nećete biti lišeni ni osvježenja kroz kupanje u vodi Hutova blata, ali i u čistoj i prelijepoj Krupi, biseru ovog područja i posebnoj rijeci koja nema izvor nego iz Deranskog izvora istječe i ulijeva se u Neretvu.

Iz centralne Bosne do ovog smaragdnog dara prirode stići ćete za oko tri do četiri sata vožnje, dok će vam sa sjevera i sjeverozapada trebati između pet i šest sati vožnje. Hercegovcima je naravno sve puno bliže. 

Hutovo blato je na nešto više od sat vremena vožnje do mora, pa možete kombinovati različite opcije odmora. 

Hutovo blato je dakle još jedna destinacija koju vam s velikom sigurnošću možemo preporučiti za odmor kakav zaslužujete. Probajte, nećete se pokajati, a možete nas se i sjetiti nekom fotkom.