Utorak, 07.05.2024.

Sabina Ćudić (NS): Od kritičarke do braniteljice bh. pravosuđa

Petak, 26.04.2024. | BiH | Najnovije | Vijesti

Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke i zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH, stala je jučer u odbranu pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, ističući važnost njihove nezavisnosti i sposobnost da se suoče s najsloženijim slučajevima. Prema njenim riječima, pravosuđe se često nalazi na udaru raznih napada, bilo da su to otvorene kritike ili tek insinuacije, a sve zbog nepopularnih odluka koje mogu zasmetati pojedinim društvenim sferama. Ćudić ističe da je svaka paušalna kritika ili napad na rad pravosudnih organa zapravo napad na državu, te apeluje na svakoga tko razumije važnost nezavisnog pravosuđa da se uzdrži od komentiranja procesa.

No, zanimljivo je kako je Sabina Ćudić prije samo godinu dana zauzimala znatno drugačiji stav. Naime, bila je jedna od oštrijih kritičara stanja u bh. pravosuđu, naročito ističući probleme u vezi s manipulacijom dodjele slučajeva sudijama i nedostatkom transparentnosti u disciplinskim postupcima. Tada nije oklijevala da javno progovori o “poražavajućim podacima” i da pozove na hitne reforme unutar pravosudnog sistema, navodeći specifične slučajeve kao što su finansijski izvještaji nosilaca pravosudnih funkcija i njihov uticaj na pravičnost postupaka.

Ova nagla promjena stava izaziva iznenađenje i postavlja pitanja o razlozima za tako brzu tranziciju. Njeni pokolebljivi stavovi ili su prilagođavanje političkim okolnostima ili pak rezultat dubljeg promišljanja o dugoročnim posljedicama javnih kritika na stabilnost pravosudnog sistema.

Kolegice Ćudić vjerujemo da su svi za pravično suđenje, za dobro pravosuđe, ali u kome dokaz ne može biti baziran na ‘rekla-kazala’ jer nas, da to tako ne smije biti, obavezuju presude Ustavnog suda BiH iz ranijih slučajeva.

Sada se to opet ponavlja i to tek što smo otvorili pregovore sa EU, a na šta je Ćudić posebno ponosna i sebi i svojoj stranci najviše taj uspjeh pripisivala.

Dakle – nezavisno pravosuđe da, ali po evropskim standardima u kojima dokazi nisu operativna saznanja.

U svakom slučaju, ova metamorfoza od oštre kritičarke do zaštitnice pravosudnih institucija ostavlja prostor za razmišljanje o pritiscima i izazovima s kojima se suočavaju političari u svojim javnim nastupima, te vapaju za trunkom medijskog neba. Jedno je sigurno, može se konstatovati da Sabina postavlja visoke standarde za fleksibilnost u političkim principima.