Subota, 04.05.2024.

Odbrane uhapšenih u “Black Tie 2” odbacuju sve navode tužitelja, advokat objasnio i otkud Sky telefon

Srijeda, 24.04.2024. | BiH | Najnovije | Vijesti

U Sudu Bosne i Hercegovine već nekoliko sati traje ročište za određivanje pritvora kojim je obuhvaćeno 18 osoba uhapšenim u okviru akcije “Black Tie 2”. Tokom ročišta odbrana je iznijela svoje argumente kojima tvrde da su optužbe Tužilaštva BiH neosnovane.

Advokati odbrane tokom izlaganja isticali su da su njihovi klijenti do sada neosuđivani, ali i da nema svjedoka na koje bi mogli utjecati i da državu neće napuštati.

Sve to su isticali kao reakciju na prijedlog Tužilaštva da im se odredi jednomjesečni pritvor.

Branilac direktora Kantonalne bolnice Zenica Tarika Zulovića Vlado Adamović istakao je da bi njegovog klijenta odmah Sud BiH trebao osloboditi. Kako je kazao, njemu je Mirza Gačanin rođak i Sky telefon mu je dao tokom koronavirusa kako bi mogli biti u komunikaciji ako nekome iz porodice nešto zatreba. Također je istakao da je Gačanin Zuloviću nudio 20.000 KM, ali da je ovaj to odbio.

Ademović je prokomentarisao da “ako je taj kartel raspolagao sa dvije milijarde, Gačanin je htio doktoru rođaku pomoći sa 20.000 KM”. Također je rekao da je Gačanin u sky komunikaciji spominjao da Zulović ima zlatne kćerke.

Komandant specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović je istakao da mu je žao što su on i ostali uhapšeni “morali prolaziti torturu”. Istakao je da je sve počelo 2019. godine kada je bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije rekao da je “na strani istine”.

Advokati su tražili da se izdvoje svi pripadnici FUP-a (Munjić, Selmanović, Druškić, Čatić i Kadić) jer se oni nemaju veze sa Sky aplikacijom i ne spominju se.

Dodali su da se njihovim klijentima ne stavlja na teret organizovani kriminal, već zloupotreba položaja i primanje dara.

I ostali advokati odbrane su odbacivali sve navode tužilaštva koji stavljaju na teret krivična djela njihovim klijentima.