Utorak, 07.05.2024.

Svi putevi vode njemu: Da li je sudija Branko Perić ranije dojavio SDA kakva će biti presuda Fadilu Novaliću?

Srijeda, 05.04.2023. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić, koji je važio za uzdanicu međunarodne zajednice i svjetlu tačku u bh. pravosuđu, postao je sinonim za utjecaj SDA na pravosudni sistem Bosne i Hercegovine. Ovaj sudija posljednje godine svog mandata, s obzirom na to da krajem godine ide u penziju, u potpunosti je podredio zaštiti interesa SDA.

Ime Branka Perića ostat će upisano u historiji kao najcrnja mrlja bosanskohercegovačkog pravosudnog sistema. Nijedan nositelj pravosudne funkcije nije u tolikoj mjeri stavio se na raspolaganje jednoj političkoj stranci koliko je to učinio Branko Perić u slučaju Stranke demokratske akcije (SDA).

Njegova maksima da “nije svako kršenje zakona krivično djelo” postala je uzus za izricanje oslobađajućih presuda kadrovima SDA ili za pravdanje osuđujućih presude izrečenim kriminalnim pojedincima iz stranke Bakira Izetbegovića.

Tom istom maksimom koristio se kada je oslobodio smijenjenog direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica optužbe da je zloupotrebom službenog polažaja, svjesno i nezakonito, uhodio građane Bosne i Hercegovine kako bi saznao ko je protiv njega podnio krivičnu prijavu.

Nekoliko godina poslije Osman Mehmedagić završit će na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog povezanosti s kriminalnim organizacijama, ali i nezakonitog uhođenja građana putem državnom telekomunikacijskoj operatera BH Telecom. Ispostavit će da je upravo nezakonito uhođenje građana putem BH Telecoma bila stavka u krivičnoj prijavi, koju je sa posebnom pažnjom i uz strogu podršku režimskih medija nezakonito istraživao, zbog koje je završio na optuženičkoj klupi. Taj teret s leđa Osmanu Mehmedagiću skinuo je sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić.

Ovaj režimski sudija, kojeg na sva usta hvale kadrovi SDA i advokati osuđenih Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, šokirao je bh. javnosti kada je oslobodio optužbi lica optužena u predmetu “Dženan Memić”. Treba li uopšte isticati kako se upravo kadrovi SDA dovode u vezu s teškim zataškavanjem ubistva nevinog mladića na Ildži.

Apelaciono vijeće Suda BiH u potpunosti je ukinulo oslobađajuću presudu Branka Perića koji je članovima Apelacionog vijeća poručio da ne znaju šta čine. Istom matricom da druge sudije ne znaju šta čine, a on je valjda jedini zna, vodio se i danas kada je napravio presedan u Sudu BiH i pročitao svoje izdvojeno mišljenje te u toku izricanja presude direktno stao u odbranu Fadila Novalića – premijera Federacije BiH i kadra SDA. I danas je poručio kako “nije svako kršenje zakona krivično djelo”.

Izdvojene mišljenje Branko Perić je pročitao kako bi se dodvorio SDA i pokazao da je i dalje njihov vjerni sluga u pravosudnom sistemu. Cilj je bio da jasno kaže kako je on na strani SDA kao i da ostavi prostor advokatima optuženih da njegovo izlaganje koriste kao relevantno.

I tako je i bilo. Advokati su odmah po izlasku iz sudnice počeli hvaliti Branka Perića tvrdeći kako je čovjek koji ima integritet i veliko znanje. Osuđeni premijer FBiH Fadil Novalić u svom obraćanju javnosti ustvrdio je da je osuđen “preglasavanjem Branka Perića”. SDA ne razumije da se u demokratskim pravosudnim sistemima odluka koju donesu dva od tri člana zove legalna odluka, a ne “preglasavanje”.

Zanimljivo je što je dva dana prije izricanja presude SDA-ovom premijeru Fadilu Novaliću neko iz Suda Bosne i Hercegovine dojavio da će premijer FBiH biti osuđen zajedno s Fahrudinom Solakom i Fikretom Hodžićem. Treba li uopšte da nagađamo ko bi mogla biti ta neprofesionalna osoba koja je iz Suda BiH otkrila presudu prije nego je ona izračena? Svi tragovi upućuju na Branka Perića.

SDA građane BiH smatra malumnim. Pa tako računa da većina građana BiH misli kako je presuda utvrđena jutros i kako mogu uvjeriti građane da je SDA tobože otkrili skriveni plan rušenja premijera. Činjenica je da je presuda članovima Sudskog vijeća kojim predsjedava Branko Perić bila poznata odmah nakon iznošenja završnih riječi, odnosno 22.03.2023. godine. Procedura je takva da se članovi Vijeća povlače nakon iznošenja završnih riječi, donose odluku, izrađuju kratki opis presude i kovertiraju je, a presuda se čita tek na dan izricanja. Dakle problem leži u tome što je neko od članova Sudskog vijeća dojavio SDA i medijima bliskim SDA rezultat presude, a ne u tome da postoji tajni plan rušenja osuđenog kadra SDA.

Zanimljivo je bilo posmatrati i pokušaje SDA da izricanje presude povežu s imenovanjem novog saziva Vlade Federacije BiH. Prostor za takve spinove omogućio im je upravo sudija Suda BiH Branko Perić. Naime, predsjednica i potpredsjednici Federacije BiH imenovani su 28.02.2023. godine dok je Branko Perić izricanje presude zakazao 22.03.2023. godine i to za 05.04.2023. godine.

U prijevodu to se može samo tumačiti na način da je Branko Perić pratio političke prilike i zakazao izricanje presude Fadilu Novaliću u skladu s političkom situacijom, a nikako obrnuto.

(PRESS)