Petak, 26.04.2024.

Kecmanović je najokrutnije dijete masovni ubica u historiji: Niko u toj dobi nije ubio više ljudi

Četvrtak, 04.05.2023. | Najnovije | Region | Vijesti

Kosta Kecmanović (13), koji je u srijedu ujutro ubio osmero vršnjaka i čuvara u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, najokrutniji je masovni ubica tog uzrasta u historiji.

Među svim masovnim ubicama u svijetu mlađim od 14 godina, što je u Srbiji zakonska granica ispod koje dijete ne može kazneno odgovarati za zločin bez obzira na broj žrtava, niko nikada nije ubio toliko žrtava kao Kecmanović.

Na popisu djece masovnih ubica mlađih od 14 godina, koji su iza sebe ostavili najmanje četiri žrtve, do sada su samo tri imena.

Godine 2019. Kyle Alwood ubio je pet članova svoje porodice kad je zapalio kuću u Illinoisu, SAD. Tada je imao samo devet godina.

Andrew Golden (11) je 1998. u društvu saučesnika Mitchella Johnsona (13) u srednjoj školi u Arkansasu ubio četiri učenika i jednog profesora, a ranio još 10.

Brazilac Marcelo Eduardo Bovo (13) ubio je četvero ljudi u Sao Paulu 2013. godine, nakon čega je počinio samoubistvo.

Prema srbijanskom zakonu, dijete mlađe od 14 godina nije kazneno odgovorno bez obzira na težinu zločina i broj žrtava, što je upravo slučaj u ovom masakru. Da ima 14 godina, Kecmanović bi u najgorem slučaju mogao ići u popravni dom. No, budući da ima samo 13 godina, sinoć je predat radnicima Centra za socijalni rad.

klix/press