Ponedjeljak, 06.05.2024.

Osman Mehmedagić je u Natron-Hayatu spalio iluziju da vlast i moć imaju neograničen vijek i trajanja

Subota, 04.03.2023. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Aktom broj: 05-10638/38 od 17. 02. 2023. godine, generalni direktor Obavještajno -sigurnosne Agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), zatražio je, citiramo: „da nam dana 21. 02. 2023. godine omogučite da u okviru tehnološkog procesa Kombinata „Natron – Hayat“, uništimo dio materijala (dokumentacije).

Akt OSA BiH, upućen „Natronu“, pisan je na način kao da nije prvi. U njemu se čak nazire i malo imperativne i naredbodavne forme. Čuvanje, ali i uništavanje i odvoz arhivske građe se plaća, pa nije baš sigurno da li je i usluga spaljivanja urađena u skladu sa zakonom.

Ovo spaljivanje materijala (dokumentacije), nije ništa drugo nego spaljivanje Mehmedagićevih, ali i Izetbegovićevih iluzija da vlast i moć imaju neograničen vijek i trajanja.

Ovo spaljivanje dokumentacija je ilustracija šta su Izetbegović i njegov trabant Mehmedegić i drugi trabanti radili sa institucijama ove zemlje.

OSA BiH, njeni ljudi, sredstva i oprema, kao i ljudi, sredstva i oprema drugih institucije ove zemlje su skupe igračke, koje se finansiraju novcima građana ove zemlje.

Ovo spaljivanje dokumentacije podsjeća na aktivnosti obavještajnih službi, netom nakon održanih prvih demokratskih izbora 1990. godine, koje su noćima prevozile i spaljivale „ svoj“ materijal (dokumentaciju).

Mislili smo, da to vrijeme više nikada neće doći. Mislili smo da se dokumentacija nikada više neće morati kriti, prevoziti, uništavati. Mislili smo da je davno došao kraj oznama, udbama, esdebeovima.
Tačno 33 godine poslije, opet smo, kako stvari stoje, u istoj historijskoj tačci i još jednom paradoksu.

Obišli smo cijeli krug i došli na isto mjesto. Samo što je progonjeni, izgled, postao progonitelj. Više ne postoje službe esdebea, ali je očito uspostavljena i bila je vrlo aktivna služba esdea.

Šta je to spaljivao Osman, vjerovatno nikada nećemo saznati, kao što nećemo saznati šta su to 1990. godine spaljivale službe SDB-a na odlasku jednopartijske vlasti?!

Ono što se može pretpostaviti, da je bilo zloupotrebe državne agencije pri nezakonitom prikupljanju informacija. Očigledno je državna agencija korištena kao sredstvo u kreiranju jednopartijske i privatne države po mjeri porodice Izetbegović. Poznato je da je bivši direktor odgovarao šefu jedne političke partije, kao u najtotalitarnijim sistemima.

Nakon uništavanja materijala (dokumentacije), mogu se samo pretpostaviti razmjere zloupotrebe.
Nije šteta što su peći „Natrona“ sagorile falsifikovane diplome, opskurne izvještaje agenta Kalimera ili dopise super bebe Turković.

Nije šteta što su pojedini mediji izgubili važan izvor informacija i tračeva o opozicionim političarima i protivnicima Bakirove i Sebijine duboke države. Ali je šteta što je narušen sigurnosni sistem Bosne i Hercegovone, što su međunarodne sigurnosne strukture izgubile povjerenje u agenciju kojom je rukovođeno na takav način.

Pred novim rukvodiocima je značajan zadatak, da OSA-u vrate svrsi i otkriju razmjere Osmanovih nezakonitih igara.

(PRESS)