Subota, 04.05.2024.

Hronologija strovale Fadila Novalića: Sebijino i Osmicino kolo odvelo ga u propast

Utorak, 02.05.2023. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Fadil Novalić u srijedu bi trebao zvanično predati dužnost premijera Federacije BiH.

Bit će to kraj jednog osmogodišnjeg mračnog perioda, ali ne samo za građane FBiH, nego i za samog Fadila Novalića.

Ličnost je to koja je u ovom relativno kratkom periodu proživjela neviđeni sunovrat ličnog integriteta i to zahvaljujući slijepoj poslušnosti prema uskom krugu ljudi okupljenih oko bračnog para Izetbegović.

Na poziciju premijera Novalić je stigao faktički kao prijedlog dijela međunarodne zajednice. Tada se dio stranih ambasadora (protiv kojih Novalić sada riga vatru) dao u potragu za čovjekom koji bi bio prihvatljiv Bakiru Izetbegoviću, a koji dolazi iz realnog sektora.

Izbor je pao na Fadila Novalića, a kako je to teklo prepričavao je i tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ideja je bila da Vladu FBiH preuzme čovjek iz realnog sektora s obzirom na brojne mjere koje su se morale provoditi kroz tzv. reformsku agendu. I tako Novalić faktički kao prijedlog međunarodne zajednice preuzima kormilo Vlade FBiH.

No, nije dugo trebalo da Novalić pokaže antitalent za javni nastup, odsustvo osjećaja za realnost u kojoj živi većnsko stanovništvo FBiH predstavljajući svaki svoj potez kao sudbonosni, a građanski svakodnevnicu kao preporođeni.

Novalić se vrlo brzo upleo i u SDA-ovski mrežu tenderisanja i kriminalnih javnih nabavki praveći kompromise između zahtjeva vrha stranke i onoga što je morao provesti kroz agendu same Vlade.

I ta mreža se Novaliću svidjela. Toliko mu se svidjela da je izgubio potpuno osjećaj za javnost, pa kada ‘smiri’ strančke privatne kompanije počeo je preko Vlade FBiH bildati biznise svoje djece.

Ostale su upamćene afere po kojima je njegova kćerka prvo zaposlena u Finansijsko-informatičku agenciju, pa je dala otkaz nakon medijske frke.

Dvije godine poslije, Novalićeva kćerka prodaje zgradu BH Poštama za 8,5 miliona KM. U svom stili Novalić je pravdao da ona nije vlasnik nego je upisana u vlasničke papire.

No, najgore tek dolazi.

Pored jezive nesposobnosti koju je pokazao u vrijeme pandemije koronavirus, Novalić se usudio provesti jednu od najgorih pljački u postratnoj BiH.

Kako su kasnije pokazale poruke, Novalić je bio istureni špic stranačke ekipe koja je rukovodila nabavkom tada prijeko potrebnih respiratora.

Novalić je odlučio preko FUCZ dati posao nabavke malinaru Fikretu Hodžiću vrijedan 10,5 miliona. Stigli su neupotrebljivi ventilatori.

Iako je iz poruka bilo jasno da procesom rukovodi izvijesna ‘Seb’ ili ‘Sebija’ te izvijesni ‘Asim’, Novalić se isturio glavni operativac. Navodno su ga tadašnji direktor OSA-e Osman Mehmedagić i Bakir Izetbegović ubjeđivali da će sve biti ‘ok’ da se samo treba držati iste priče.

Problem je međutim, što je ubrzo bez utjecaja i pozicije, ostao i Osmica koji je osramoćen i opterećen istragama otišao
u penziju.

Rasterećeni Sud BiH Fadila Novalića osuđuje na 4 godine zatvora.

U skladu sa svojim politka, Novalića američki State department stavlja i pod američke sankcije, zvanično to obrazloživši zluopotrebom podataka penzionera, dok je nezvanično razlog – korupcija.

Tako je Novalić uspio za osam godina od navodno uspješnog biznismena doći do osuđenika koje izgledno čeka zatvor.

Da ništa iz toga nije naučio pokazuje i njegova trenutna zaluđenost politikom koja ga je odvela u sunovrat.

U trenutku kada Sebija Izetbegović ostaje bez magistarskog i doktorskog akademskog zvanja – jer naprosto nema niti jednog dokaza da je završila škole – Novalić se isprsio da ruši zakon po kojoj su joj diplome uzete.

On upućuje Ustavnog sudu FBiH apelaciju pokušavajući kupiti vrijeme za šefovu suprugu.

Na kraju, Novalić se pretvorio u antizapadnog histerika tvrdeći da je svijet u zajveri protiv Bošnjaka – samo zato što SDA više nije u vlasti.

(Raport)