Petak, 29.03.2024.

Heroina Elvira tijelom zaštitila učenike od pomahnitalog ubice

Utorak, 24.05.2022. | Globus | Najnovije | Vijesti

Dvadesetšestogodišnja heroina Elvira Ignatieva ostat će zauvijek u sjećanju zbog ono što je uradila a što je ujedno ugasilo njen život.

U ruskom gradu Kazanju 11. maja 2021. godine  dogodio se teroristički napad u kojem je poginula Elvira kada je tijelom branila djecu.

Nastavnica engleskog jezika Elvira Ignatieva poginula je 11. maja u oružanom napadu na školu u Kazanju, a širom Rusije su osvanuli bilbordi sa njenim likom.

Prema riječima očevidaca, kada se na vratima škole pojavio ubica Ilnaz Galiaviev, nastavnica je bila prva na putu napadača. Pored nje je bio đak, u djeliću sekunde uspela je da ga odgurne, dajući mu priliku da pobjegne.

Nakon toga je učenika pokrila svojim tijelom i tako ga zaštitila od oružija, zadobivši smrtnu ranu dok je ubica pucao u nju i decu koju je branila svojim životom.

Ovog kobnog dana Elvira Ignatieva održala je čas engleskog jezika učenicima 5. razreda, izašla u hodnik kada je čula buku i tada je ubijena.

Ukupno je mlada učiteljica pet godina radila kao nastavnica i bila je veoma strastvena u svojoj profesiji. Škola izvještava da je Elvira 2018. godine zauzela drugo mesto na okružnom takmičenju iz pedagoških vještina “Učitelj godine 2018“ i dobila nagradu za pobjedu na takmičenju “Naš novi učitelj“.

Ispostavilo se da je nastavnica sa svojim budućim ubicom bila godinu dana u istim zidovima škole, ali ona nije predavala u njegovom razredu.