Četvrtak, 02.05.2024.

Srbija još uvijek ne zna ko puca na Ukrajinu / Vučić šuti, odluka koju donese imat će dalekosežne posljedice po zemlju

Četvrtak, 24.02.2022. | Najnovije | Region | Vijesti

Kako će Srbija reagovati na ruski napad na Ukrajinu? Može li zvanični Beograd ostati neutralan u situaciji kada ceo svet zauzima jasne pozicije o sukobu definisanom kao agresija i(li) invazija na suverenu zemlju?

VAŽNI SASTANCI

Na ova pitanja danas javnost ne dobija odgovor iako tokom dana bivaju organizovani mnogi važni sastanci. Ni sa jednog, međutim, nema zvaničnih saopštenja niti obraćanja medijima sem najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će izaći sa stavom u “narednih 36 sati”. Mediji danas spekulišu da će Vučić posle današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost izaći sa zvaničnim stavom Srbije.

Nema sumnje, predsednik Srbije kupuje vreme jer odluka koju donose u tih dan i po imaće dalekosežne posledice po zemlju. Zapravo, nijedan stav u ovom slučaju neće ostati bez reakcije bilo Evropske unije i SAD-a ili Rusije sa druge strane. Jer, Srbija je godinama u prijateljskim odnosima sa Moskvom pre svega zbog činjenice da se nije pridružila sankcijama Zapada zbog aneksije Krima i na to je predsednik Vladimir Putin nekoliko puta ukazivao kao na akt kojim je Srbija dokazala lojalnost i prijateljstvo. S druge strane, kao zemlja u procesu približavanja Uniji, Srbija bi trebalo da sledi zajedničku spoljnopolitičku agendu, na šta je ovih dana pozivaju i Bruxelles i Washington.

Nezavisni analitičari u zemlji listom dele stav međunarodne zajednice da je u pitanju agresija Rusije na Ukrajinu, ali je primetno i da se opozicone političke partije drže suzdržano, baš kao i vlast. Istina, bivši predsednik Srbije Boris Tadić otvoreno juče kaže da je u pitanju invazija Rusije na suverenu zemlju zbog čega smatra da bi Beograd nedvojbeno trebalo da se prikloni stavu Zapada.

U istoj TV emisiji predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, inače poznat kao “ruski čovek”, iznosi sasvim suprotan stav.

”Srbija ne sme da se pridruži raznim osudama i sankcijama Rusiji, jer zemlje koje traže to od Srbije nisu pomogle 1999. godine kada je Srbija bombardovana”, kaže Dačić ovako argumentujući svoj stav: “Je l’ smo mi energetska sila, pa da sve zavisi od toga kako ćemo mi da se izjasnimo, moramo da gledamo svoje interese. Dosta smo mi ginuli za druge. Sačuvajmo odnose sa EU i sa Rusijom i Kinom, jer nas niko neće braniti ako oni (Rusija i Kina) prestanu da nas brane”.

RUSIJA I KINA

Nema sumnje, i ovde Dačić govori o mogućnošću Rusije i Kine da u Savetu bezbednosti stave veto na eventualno međunarodno priznanje Kosova kao države.

Inače, pored sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, sednice Vlade kojoj je prisustvovao i Vučić, predsednik Srbije se sastao i sa ambasadorima zemalja Kvinte, ali niko nije davao zvanične izjave, očito puštajući Vučića da danas saopšti zvanični stav Srbije.