Petak, 26.04.2024.

Krim gori – Ukrajinci žestoko napali poluotok i vrše protunapad u Harkivu

Četvrtak, 18.08.2022. | Globus | Najnovije | Vijesti

Hrvatski index.hr piše o žestokim borbama u Ukrajini i njihov tekst prenosimo u cjelosti ; SITUACIJA na Krimu se do jučer, ili bar do prošlog tjedna, činila kao golema, nepromjenjiva činjenica na terenu. Rusija je još 2014. uzela ili, po nacionalističkom viđenju koje Vladimir Putin i njegov režim brižljivo njeguju, vratila svoje. Sve su formalizirali referendumom o odcjepljenju i pripajanju, ne obazirući se puno na ukrajinski ustav, teritorijalni integritet koji su sami garantirali Budimpeštanskim sporazumom 1994. i međunarodno pravo koje su grubo prekršili.   

Nelojalne Ukrajince su protjerali ili pozatvarali, a ovaj poluotok, kako se često hvale, postao je “nepotopivi nosač aviona”, sa strateškom pomorskom bazom u Sevastopolju kao sjedištem ruske Crnomorske flote. U invaziji na Ukrajinu, koju su pokrenuli 24. veljače, Krim je bio strateški neprocjenjivo zaleđe za zračne, pomorske i kopnene napade te logistiku.

Da će Krim ostati de facto ruski, bez obzira na međunarodno nepriznavanje i prkosnu retoriku Kijeva, činilo se kao gotova stvar. Štoviše, poluotok koji i dalje formalno pripada Ukrajini bio je praktički jedina regija te zemlje u kojoj se rat nije osjećao. 

Dok su ruske rakete i granate padale od Odese do Harkiva, a ukrajinske po okupiranom teritoriju u Donbasu i Hersonu, na Krim su, kao i dosad, bezbrižno dolazili ruski turisti kako bi uživali u suncu i Crnom moru. 

Ruska vojska se u bazama na Krimu osjećala neranjivo, udaljena stotinama kilometara od fronte, čak i kad su ukrajinske snage uz pomoć zapadnih haubica i raketnih sustava HIMARS počele sustavno uništavati ruske vojne baze, stožere i skladišta u Donbasu i drugdje, uz istovremeno djelovanje ukrajinskih partizana iza neprijateljskih linija.

Krim je dugo bio sigurna zona za Ruse. Više nije

Čak su i u samoj Rusiji češće izbijali misteriozni požari i eksplozije nego na Krimu. Ipak, ruska crnomorska flota ni onda nije bila sigurna, što je zorno pokazalo ukrajinsko potapanje zapovjednog broda Moskva u travnju, a potom i istjerivanje ruskog kontingenta sa Zmijskog otoka krajem lipnja. Veći dio ruske crnomorske flote, prema ukrajinskim tvrdnjama, morao se prebaciti iz Sevastopolja u Novorosijsk na drugoj obali Crnog mora, dalje od ukrajinskih Neptuna i drugih protubrodskih projektila. 

A onda je prošli utorak Krim potresao niz dramatičnih eksplozija u zračnoj bazi Saki blizu grada Novofedorivke. 

Nakon početne šutnje obiju strana o očitom napadu, dužnosnik ruskog ministarstva obrane je eksplozije neuvjerljivo pripisao “kršenju protupožarnih mjera” u zračnoj bazi. Visoki ukrajinski dužnosnik je pak za Sky News otkrio da iza napada stoje ukrajinske specijalne snage koje djeluju na okupiranom području. Ipak, neki su analitičari i dalje skeptični i vjeruju da uništenje prije odgovara raketnim udarima nego podmetnutom eksplozivu. 

INDEX / PRESS