Petak, 26.04.2024.

Američka ambasada oštro osudila odluke HDZ-a: Neodgovorno i neopravdano!

Utorak, 17.05.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Američka ambasada u BiH večeras je poručila da je odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora na današnjoj sjednici Vijeća ministara bila neodgovorna i neopravdana.”Institucije BiH imale su više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavnu odgovornost i osiguraju sredstva za ovu najosnovniju demokratsku funkciju – slobodne i poštene izbore”, navode iz Ambasade SAD-a.

Dalje ističu da ponašanje HDZ-a po ovom, ali i drugim pitanjima posljednjih sedmica, uključujući protivljenje ključnim reformama koje zahtjeva Evropska unija – nije u skladu sa iskazanom opredijeljenošću stranke za euroatlantske integracije.

“Upravljanje, a ne obustava i korupcija, jedini je put naprijed za BiH, njene konstitutivne narode i njene građane”, poručili su iz Američke ambasade.

Podsjetimo, državni ministri su danas, na zahtjev Centralne izborne komisije BiH, glasali o Prijedlogu odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini.

Za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF, a protiv je bio HDZ.

Zakonski rok do kojeg moraju biti osigurana sredstva za Opće izbore ističe 19. maja odnosno 15 dana od raspisivanja izbora.