Petak, 26.04.2024.

Chollet: Tokom posjete sam jasno rekao da će se SAD suprotstaviti korumpiranim akterima u BiH

Srijeda, 05.01.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet komentirao je današnje uvođenje sankcija Milanu Tegeltiji, Mirsadu Kukiću, Miloradu Dodiku, ali i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke te je naglasio kako je sankcije najavio još tokom posjete BiH.Chollet je izjavio kako je uvođenje sankcija pojedincima i firmama iz Bosne i Hercegovine važan korak za dalje procese.

“Ovo je važan korak. Kada sam posjetio Bosnu i Hercegovinu u novembru, jasno sam rekao da će se Sjedinjene Američke Države suprotstaviti korumpiranim akterima. Ljudi iz Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje”, izjavio je Chollet.

Podsjetimo, State Department, čiji je član i Derek Chollet, uveli su danas sankcije predsjedniku PDA Mirsadu Kući i bivšem predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji. Sankcije State Departmenta prije svega podrazumijevaju zabranu ulaska u SAD.

Pored Milana Tegeltije, na listi sankcionisanih završila je i njegova supruga Tijana Tegeltija i njoj je također zabranjen ulazak u SAD.

“Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima”, saopćeno je.

Što se tiče Mirsada Kukića, State Department s liderom PDA povezuje koruptivne aktivnosti koje se tiču rudnika u Banovićima.

“U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi. Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi sticao političku korist”, navedeno je iz State Departmenta.

(KLIX/PRESS)