Petak, 26.04.2024.

Britanska zastupnica: Propala Bosna je Putinova ambicija, Dodik želi ostvariti Miloševićev san

Utorak, 23.11.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Britanska parlamentarka Ališa Kerns (Alicia Kearns) je u autorskom tekstu za “Daily Express“, rekla kako su vrijednosti Zapada na udaru, a da Rusija urušavajući Bosnu i Hercegovinu želi dovesti do slabljenja NATO-a.

Kerns je navela da, u Africi i Aziji, Kina finansira “ogromne infrastrukturne projekte koji siromašnije zemlje čine zavisnima od komunističkog režima koji je počinio genocid”, da bi u Evropi “jedna jedina Putinova riječ mogla dovesti do energetskog rata”, te da je “najmanje 100.000 ruskih vojnika na ukrajinskoj granici.” Dok je u kutku Evrope, kako navodi Kerns, jedna zemlja prema kojoj se ima jedinstvena historijska dužnost, a na rubu je propasti – Bosna i Hercegovina.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.489.0_hr.html#goog_1500274715Volume 0% 

Propala Bosna je Putinova ambicija

– Da ne bude zabune, propala Bosna je Putinova ambicija, jer bi sukob i nestabilnost u našem bliskom susjedstvu doveli do rastrojenog NATO-a i osnaženog Putina. Samo postojanje Bosne predstavlja delikatan čin balansiranja i Putin pokušava da uništi tu ravnotežu upravo sada da bi služio svojim interesima – navela je Kerns, te dodala:

– Ranije ove godine, odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), kriminalizirao je negiranje i veličanje genocida u zemlji. To je stvorilo problem Putinovoj marioneti u regionu, lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku. Podstaknut od strane svojih pristalica, Dodik je zaprijetio da će povući bosanske Srbe iz većine državnih institucija. Kada sam zadnji put razgovarala sa bosanskim ambasadorom, njegova poruka je bila jasna: Bosna je na rubu raspada i sukoba. Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je isto rekao i UN-u – navela je britanska parlamentarka.

Kerns je naglasila kako Velika Britanija mora priznati da postoji problem, te da mora djelovati. Kazala je kako vidi pokušaj da se ukloni međunarodno održavanje mira i da se povuče zavjesa nad Bosnom i pusti Dodiku da ostvari Miloševićev san o Velikoj Srbiji.

– Stabilnost, čak i ako je krhka, je ono što bosanski građani svakodnevno nastoje održati – i to je prava kutija za plamen, s iskrama koje se pale na dnevnoj bazi. Zato međunarodna zajednica mora istupiti naprijed i čvrsto se usredotočiti na održavanje stabilnosti ovdje, osiguravajući da očuvamo mir postignut 1995. godine. Ujedinjeno Kraljevstvo može odigrati svoju ulogu izričito prepoznajući da postoji problem i da smo dužni očuvati teško vođeni mir – rekla je Kerns, te dodala:

Bila optimistična glede budućnosti BiH pri posjeti 2015. godine

– Moramo povećati prisutnost Britanije (i svih članica NATO-a) u sjedištu NATO-a u Sarajevu i realizovati zajedničke vježbe širom Balkana. Također trebamo razmotriti sankcije protiv onih koji sistematski potkopavaju Dejtonski sporazum i formulisati međuvladinu strategiju za prevenciju zvjerstava koju vodi novoosnovani Centar za sukobe kako bi pokazao važnu ulogu koju može imati. I Rusija i Kina – kao i značajni unutrašnji akteri guraju koktel podjela i mržnje širom Bosne i Srbije – rekla je, te dodala da britanska vlada djeluje. To djelovanje se oslikava od pokretanja inicijative da se o BiH razgovara na ministarskom satanku NATO-a sljedeće sedmice do posjeta regionu i sastanka sa Šmitom.

– Za dvije sedmice osigurala sam diskusiju u Parlamentu o teškoj situaciji u Bosni. Nadam se da će se naši glasovi pronijeti na Balkan i Rusiju, pokazujući odlučnost naših izabranih predstavnika da održe mir i spriječe nova krvoprolića. Imamo dužnost prema narodu Bosne, prema preživjelima rata i genocida i prema našim veteranima čija sjećanja na Bosnu bolno stoje. Moramo čvrsto stajati iza te dužnosti, i to moramo učiniti sada – poručila je Kerns.

Britanska parlamentarka je kazala kako je 2015. godine posljednji put bila u Bosni i Hercegovini, te da je tada bila optimistična glede budućnosti naše zemlje.