Petak, 26.04.2024.

Sarajevski aerodrom u pregovorima sa aviokompanijom koja želi da formira bazu u BiH

Subota, 23.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Sarajevski aerodrom još uvijek pregovara sa aviokompanijom koja se jedina javila na njihov javni poziv za stacioniranje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Generalni direktor sarajevskog aerodroma Alan Bajić je rekao da je ta kompanija poznata u regiji, ima veliku mrežu ruta i da je respektabilna i uspješna u Evropi, no nije otkrio koja je kompanija u pitanju.

Ukoliko dođe do dogovora o pravljenju baze te aviokompanije u Sarajevu, ona će morati stacionirati najmanje dva aviona sa mogućnošću rasta tog broja u zavisnosti od potreba. Kompanije će također dobiti i poticaje za stacioniranje aviona kao i dodatna sredstva u zavisnosti od broja prevezenih putnika.

Govoreći za EX-YU Avition News direktor Bajić je rekao da bi aviokompanija koja bi napravila ovdje bazu stvorila dobar preduslov za povećanje prometa na Sarajevskom aerodromu i povećanje broja turista u BiH.

“Iskreno se nadamo pozitivnom ishodu ovih pregovora i uspješnom postavljanju aviona na Sarajevskom aerodromu ove zainteresovane kompanije”, rekao je.

Sarajevski aerodrom je ranije pokušao privući evropsku aviokompaniju Wizz Air da uspostavi bazu, ali i da uvede letove za nekoliko evropskih destinacija. Iz kompanije su tada kazali da je Sarajevo značajno odredište no nisu bili zadovoljni naknadama koje su im ponuđene.

(Klix)