Petak, 19.04.2024.

Inicijative kantonalne zastupnice Admele Hodžić – smanjiti plate, naknade u komisijima, UO itd. umanjiti za 50% i umjesto regresa planirati turističke vaučere za BiH

Subota, 23.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Admela Hodžić koja je prije nekoliko mjeseci istupila iz Kluba SDA i osnovala parlamentarnu grupu Čampara-Hodžić sa svojim nekadašnjim stranačkim kolegom Aljošom Čamparom, ozbiljno je kroz svoj zastupnički angažman pristupila pomoći privrednicima koji su u velikoj mjeri pogođeni posljedicama pandemije korona virusa.

Ona je prema Vladi Kantona Sarajevo uputila tri inicijative za koje smatra da bi pomogle da se nadoknadi umanjeni priliv sredstava koji će Kanton imati u narednom periodu, a ta sredstva usmjere upravo u pomoć privredi.

SMANJENJE PRIMANJA

Tako je predložila da se izvrši procentualno umanjenje primanja svima koji po bilo kojem osnovu primaju plaće i ostale naknade iz Budžeta Kantona Sarajevo, kao i onima koji ne primaju plaću iz Budžeta, ali im je osnivač u cijelost ili djelimično Kanton Sarajevo, a kako slijedi;

  1. Ukupna neto primanja od 1000 do 1500 KM umanje za 5%
  2. Ukupna neto primanja od 1500 do 2000 KM umanje za 10%
  3. Ukupna neto primanja od 2000 do 3500 KM umanje za 15%
  4. Ukupna neto primanja preko 3500 KM umanje za 20%

SMANJENJE NAKNADA ZA RAD U KOMISIJIMA, UPRAVNI ODBORIMA ITD. ZA 50%

Od Vlade je zatražila da se razmotri i inicijativa procentualnog umanjenja naknada od 50% svim članovima komisija, nadzornih odbora i upravnih odbora, javnih preduzeća i javnih ustanova Kantona Sarajevo, a koji su zaposleni u institucijama kojima je osnivač KS.

U cilju praćenja relizacije, svaki član komisije, upravnih i nadzornih odbora za javna preduzeća i javne ustanove KS, bio bi dužan prijaviti da plaću prima iz budžeta KS. U suprotnom, činio bi povredu službene ili radne dužnosti.

TURISTIČKI VAUČERI

Hodžić je također uputila inicijativu da ukoliko za Kanton Sarajevo postoji obaveza za plaćanje regresa, plaćanje regresa za narednu budžetsku godinu se izvrši u vidu turističkih vaučera za sva prethodno navedena lica.

Uštede sredstava koje se ostvare na ovakav način Hodžić smatra da treba preusmjeriti u fond za pomoć privredi Kantona Sarajevo, odnosno privrednicima koji imaju smanjenje ukupnog prometa preko 40% uz uslov da nisu otpuštali radnike, kao i za programe grantova koji će biti u okviru takvih projekata objavljivani i isplaćeni privrednicima.