Subota, 20.04.2024.

Alija Kebo je Mostar nosio u srcu i njegovu tragediju opisao u “Hiljadu malih mostara”

Petak, 22.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Hercegovina je trinaest godina bez mostarskog pjesnika Alije Kebe, autora “Hiljadu malih mostara”, a njegova djela i ljubav prema rodnom gradu i danas su važna tema u Mostaru.Bio je istaknuti bosanskohercegovački pisac, pjesnik, autor i urednik te organizator brojnih kulturnih manifestacija, a njegovi sugrađani ističu da je iznad svega bio čovjek i veliki Mostarac.

Predsjednik udruženja “Mostarski krug” Alija Behram, koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora Centra za mir, te dugogodišnji novinar, s posebnom emocijom nam kaže da je Alija Kebo bio poseban izdanak i istaknuti sin Mostara.

“Mostar je njemu bio na srcu i on je to opjevao u svojim pjesmama. U pjesmi ‘Hiljadu malih mostara’ zapravo je opisao tragediju grada iz kojeg je otišao tokom rata i kasnije veliki broj njegovih sinova. On ih je na neki način prigrlio i obavezivao da se vrate u svoj grad i da nikada ne zaborave svoj Mostar”, kaže Behram za Klix.ba.

Ističe da je bio veliki čovjek, pjesnik, književnik i novinar velikog formata od kojeg je tokom 20 godina zajedničkog rada u Oslobođenju mnogo naučio, te da je pod njegovim mentorstvom izrasla generacija plemenitih novinara u brojnim medijima širom BiH i regije.

“Alija Kebo je bio udžbenik ljubavi i bratstva. Učio nas je bratstvu među ljudima i kako dati sve što možeš od sebe, a ne uzeti ništa. To je Alija Kebo koji pripada onom krugu Mostara čije se ime i djelo nikada ne mogu zaboraviti”, zaključio je Behram.

Alija Kebo je rođen 18. aprila 1932. godine, a preminuo je 19. januara 2008. u 78. godini. Sahranjen je 21. januara 2008. godine na gradskom groblju Sutina u Mostaru.

Ostavio je iza sebe brojna djela i ogromnu nematerijalnu baštinu.

Od poezije je objavio knjige “Lopoči” 1958., “Zvjezdana utopija” 1967., “Izvor zagonetke” 1980., “Hercegovina” 1981., “Olistalo trnje”, 1985., “Odronjeni znakovi” 1990., “Mostari i barbari” 1995., “Amrina kletva” 1996., “Hiljadu malih mostara” 1999., “Od Uborka do Njujorka” 2002. i “Nepremost” 2004. godine.

Od proznih djela je objavio “Nevidljivi front” 1986. i 2004. godine “Knjigu mostopisca”. Objaljivao je u dnevnim novinama i časopisima, a bio je uvršten i u hercegovačke zbornike.

(klix)