Petak, 29.03.2024.

Tabaković nezadovoljan odlukom CIK-a: Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” uputit će žalbu

Četvrtak, 21.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” žalit će se na odluku Centralne izborne komisije da se ponište izbori u tom gradu. Ova inicijativa tražila je održavanje novih izbora, ali je nezadovoljna odlukom da se ne ponište glasovi koji su stigli putem pošte, kazao je Alija Tabaković, kandidat probosanskih snaga na izborima 15. novembra, nakon današnje odluke CIK-a, piše Klix.

Nama je drago da je Centralna izborna komisija dokazala i potvrdila svojom odlukom naše ranije žalbe i predviđanja da se u Srebrenici desila krađa na dan izbora. No, nismo zadovoljni činjenicom da se u toj odluci ne spominje poništavanje glasačkih lističa putem pošte, kazao je Tabaković.

Pojasnio je da su za otprilike 800 glasova zakinuti iz dijaspore jer ljudi nisu na vrijeme dobili glasačke materijale i samim tim nije im omogućeno da ispune svoju građnsku dužnost.

Mi ćemo se svakako žaliti na odluku Centralne izborne komisije Apelacionom odjelu Suda BiH i vidjeti kakva će se pravna procedura i kakva aktivnost će se odvijati dalje, i u skladu s tim ćemo donositi odluke unutar inicijative ‘Moja adresa: Srebrenica’”, rekao je Tabaković.

Ukoliko Sud BiH ne potvrdi njihova očekivanja, pravit će apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Moramo istrajati u pravdi i jednom zauvijek poručiti da se na izbore ide da se pobijedi u fer i korektnoj igri, a ne kako se to do sada radilo u Srebrenici uz pomoć sistema RS-a i susjedne Srbije. Kada se izbori u Srebrenici budu proveli u fer, korektnoj i poštenoj atmosferi, mi ćemo prihvatiti rezultate kakvi god oni budu”, zaključuje Tabaković.