Petak, 26.04.2024.

Vlada KS i EBRD potpisali mandatno pismo za izgradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

Utorak, 16.11.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Članovi Vlade Kantona Sarajevo potpisali su danas mandatno pismo Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, pismo su potpisali kantonalni premijer Edin Forto (NS), kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) i regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Matteo Colangeli.

“Još jedan veliki dan za saobraćajnu infrastrukturu našeg kantona. Građani su ovo čekali decenijama i ponosan sam što je došlo vrijeme za prugu do Hrasnice. Vlada je i ranije iskazivala svoju opredjeljenost ka zelenoj politici, a ovaj projekt će svakako doprinijeti njenom razvoju, kao i unapređenju električnog javnog prijevoza. Od izuzetne važnosti nam je saradnja s EBRD-om i zahvalan sam što prepoznaju naše projekte, koji podižu standard života građana Sarajeva”, rekao je premijer Forto.

Mandatno pismo je, kako je navedneo, prvi korak za realizaciju ovog projekta.

“Ovo je moj prvi posjet Bosni i Hercegovini i sretan sam što potpisujem ovo mandatno pismo za ovako značajan projekt za Kanton Sarajevo. On će uključivati proširenje tramvajske pruge za gotovo 13 kilometara, što je skoro 50 posto postojeće dužine. Što je još važnije, spojit će veliko prigradsko područje s gradom i iskoristiti njegov stambeni i poslovni potencijal, te ujedno osigurati čišći, učinkovitiji i brži javni prijevoz u grad”, izjavio je direktor Colangeli.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo putem EBRD-a realizuje, kako je istaknuto, niz projekata kojima će se poboljšati javni prijevoz, a gradnja tramvajske pruge samo je jedan od njih.

“U prvom dijelu mandata, 2019. godine pokrenuo sam ovo pitanje, zato sam danas još ponosniji što je došlo do potpisivanja mandatnog pisma, kojim pravimo značajni korak u unapređenju javnog prijevoza. Planiramo izgraditi tramvajsku prugu od Ilidže do Hrasnice u dužini od 12,96 kilometara, izgraditi 20 tramvajskih stanica i okretnicu na kružnom toku na Ilidži. Danas smo potpisali mandatno pismo, do kraja ove godine nas očekuje raspisivanje tendera i druge aktivnosti koje će nas dovesti do dana kada će početi radovi na izgradnji ovog značajnog projekta, a o kojem se priča zadnjih 40 godina”, zaključio je ministar Šteta.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, je istakla važnost zajedničkog rada na promociji zelenih gradova.

“Drago nam je vidjeti da je Kanton i dalje opredijeljen poboljšanju životnog standarda pružanjem boljeg pristupa javnom prijevozu, što će također pozitivno utjecati na kvalitet zraka u Sarajevu. Zaista cijenimo dobru saradnju s Kantonom u okviru Akcionog plana ‘Zeleni gradovi’. Zajedno ćemo raditi na realizaciji ovih projekata”, ukazala je direktorica Naessl.

Gradnje tramvajske pruge do Hrasnice koštat će 20 miliona euraa, a sredstva će biti osigurana kreditom kod EBRD-a, po čijim će se Pravilima i procedurama provoditi nabavke, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.