Subota, 11.05.2024.

Palestinka iz Gaze za Source: Preživjela sam tri rata prije ovoga u svojoj zemlji, ali nisam osjećala strah kao ovaj put

Nedjelja, 16.05.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Sukobi u Pojasu Gaze traju već pet dana. Nasilje iz dana u dan postaje sve brutalnije, a broj žrtava raste, te se život u Gazi trenutno se može poistovijetiti sa ruskim ruletom.

Za Source.ba portal danas je govorila Palestinka iz Gaze Shrooq Hejazi. Pitali smo je gdje je bila kada se desio prvi napad na Gazu, o današnjoj situaciji u Gazi, kako ona proživljava čitavo ovo stanje, te kako komentariše podršku iz Sarajeva, u kojem je jučer održan mirni protest, a koje je prije više od 20 godina prošlo kroz isti pakao, kroz koji sada Gaza prolazi.

“Prvi napad se desio nakon ramazanskog iftara u ponedjeljak. Kćeri mog ujaka su bili u našoj kući. Razgovarali smo i gledali vijesti o događajima u Al-Aqsa džamiji, te smo odjednom dobili vijest o bombaškom napadu u sjevernoj regiji Gaze, te da je poginulo troje djece. Ta vijest nas je jako rastužila i uplašila”, kazala je ova Palestinka na početku razgovora. 

Dodaje da živi u zapadnom dijelu Gaze, te da je prva raketa pogodila kuću u njenoj ulici oko 2 sata ujutru 11. maja. 

“Odjednom smo se probudili uz zvuk eksplozije. Prvo smo mislili da je to bila naša kuća od jačine zvuka, ali to je bila kuća naših susjeda. Cijelo područje bilo je puno prašine i vatre. Ništa nismo mogli vidjeti, a čuli su se vrisci i traženje pomoći. Pozvali smo hitnu pomoć. Konstatovali su da je preminulo njih četvoro, uključujući trudnicu i dvoje djece. Sa prozora sam gledala tu tragičnu scenu, dok je kraj mene stajala mlađa sestra. Ovo će na nju ostaviti velike traume, kao i na mene”, rekla je Shrooq.

“Tokom protekla tri dana do sada, izraelski borbeni avioni nastavili su bombardirati domove, stambene objekte. Mnoge obitelji su ostale u školama jer su im domovi uništeni. A izraelski borbeni avioni pogodili su mnoge ulice poput Sveučilišne ulice, ulice El saraya koje su glavne ulice, a sva ta područja su u blizini naše kuće”, kazala je ona.

Naglaša da je tokom proteklih dana uništen grad, te da nisu mogli spavati od napetosti i straha, te da je sada situacija ista kao i posljednjih dana, te se ne smiruje.

“Žao nam je situacije u našoj zemlji i situacije u kojoj živimo. Ne možemo napustiti domove i svemu prijeti bombardiranje. Molimo se Bogu da nas zaštiti ove situacije. Ne možemo nastaviti studirati i sve što osjećamo je strah i iščekivanje. Preživjela sam tri rata prije ovoga u svojoj zemlji, ali nisam osjećala strah kao ovaj put jer sve što se događa je slučajno i neočekivano, a civili su napadnuti”, govori ova Palestinka.

O podršci Sarajeva Gazi kaže kako je jako lijepo vidjeti kako ih druge zemlje i gradovi podržavaju i stoje pokraj njih, te osjećaju kako i oni osjećaju. 

“Zahvalna sam na onome što Sarajevo radi i zahvaljujem im svim srcem na podršci, jer nam daju snagu i smiraj u ovoj tragičnoj situaciji”, zaključila je ova Palestinka iz Gaze Shrooq Hejazi.