Petak, 26.04.2024.

Ugledni njemački list: Srpski i hrvatski nacionalisti rade na raspadu BiH, Zapad samo posmatra

Utorak, 14.12.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Ugledni njemački medij Suddeutsche Zeitung piše o destruktivnoj politici Milorada Dodika koja je, kako tvrde, smišljena u Moskvi i predstavlja put u moguće novi rat.

Na početku se ističe da bi bila prevelika čast da se lider bosanskih Srba nazove jedinim piromanom u Bosni i Hercegovini, jer hrvatski nacionalisti također pomažu u oblikovanju krhke države.

“Međutim, nema sumnje da Dodik najdosljednije pali. Njegovo nezakonito odbijanje prihvatanja mandata visokog predstavnika, nelegalno poništavanje zakona i sada njegova priprema za vlastitu vojsku i de facto secesiju bosanskih Srba već znače opasan sukob, moguće još jedan rat”, navodi se.

List naglašava da poput tzv. separatista u Ukrajini Dodik samo provodi destruktivnu politiku Vladimira Putina planiranu u Moskvi.

“Kao i na granici između Bjelorusije i Poljske, u rascjepkanoj evropskoj plinskoj politici ili polovičnoj podršci Ukrajine, vladar Kremlja koristi evropske slabosti. Najnovija odluka bosanskih Srba da se pripreme za de facto podjelu Bosne i Hercegovine sigurno nije nastala bez odobrenja, pa čak ni sugestije Putina, kojem je Dodik bio gost samo nekoliko dana ranije”, piše Suddeutsche Zeitung.

U nastavku pišu da je za razliku od Ukrajine Zapadu relativno lako, barem u BiH, okončati akutnu prijetnju koju predstavlja Dodik.

“EU ili NATO bi morali ponovo poslati hiljade vojnika u Bosnu, dati punomoć visokom predstavniku Christianu Schmidtu i smijeniti Dodika. Ali, nažalost, ne izgleda tako, Vašington i podijeljena EU nastavljaju fatalnu politiku smirivanja Dodika i ostalih piromana koja se prakticira već više od decenije, uprkos brojnim signalima za uzbunu. Nova savezna vlada Njemačke ne može se žaliti na nedostatak kriza, međutim Bosna nije na njihovoj listi prioriteta. Ipak, to bi se trebalo brzo promijeniti ako se raspad Bosne i Hercegovine nastavi tempom iz proteklih nekoliko mjeseci”, zaključuje se u tekstu.