Petak, 26.04.2024.

Aida Obuća (SDA), ljubiteljica budžetskog novca – evo i kako ga raspoređuje

Ponedjeljak, 06.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

U Općini Foča u FBiH potpisani su ugovori o dodjeli sredstava na ime naknada šteta nastalih usljed poplava u februaru mjesecu ove godine.

Premijerka Aida Obuća (SDA) prisustvovala je potpisivanju ugovora, a u saopštenju Službe za odnose s javnošću BPK-a stoji:

„Za sanaciju šteta korisnicima putem javnog poziva, u skladu sa Odlukom o postupku i kriterijima za dodjelu pomoći iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća te Programa utroška i Plana korištenja tih sredstava u 2021. godini, Vlada BPK Goražde općini Foča u FBiH izdvojila je finansijska sredstva u iznosu od 10.000 KM.“

ŠTA JE POZADINA?

Prema informacijama dostupnim PRESS-u, među 15 korisnika koji su ostvarili pravo na ovu nadoknadu štete je i Obner d.o.o. Goražde, firma čiji je suvlasnik muž premijerke BPK-a, Aide Obuće (SDA). Od 10.000 KM koliko je ukupno Vlada Aide Obuće izdvojila za Općinu Foča u FBiH, firma njenog muža dobija petinu ukupnih sredstava. Na ostalih 14 korisnika podijeljeno je 8.000 KM. Kako saznajemo, prvobitno je firmi muža Aide Obuće bilo namijenjeno 4.000 KM.

Obuća se sa zadovoljstvom slikala na potpisivanju ovih ugovora, gdje je mogla čuti i priče stanovnika ove lokalne zajednice kojima su u poplavama uništene kuće.

“JAKO JE NEZAHVALNO KOMENTARISATI SA POZICIJE POLITIČARA, ODNOSNO POSLANIKA U SKUPŠTINI DA LI JE NEŠTO MORALNO…” (AIDA OBUĆA – SDA)

Ipak kako je Aida Obuća kao SDA kadar poznata po izjavi: “Jako je nezahvalno komentarisati sa pozicije političara, odnosno poslanika u skupštini da li je nešto moralno…“, nisu je iskrene i stvarne priče spriječile da budnim okom proprati koji iznos će dobiti firma njenog supruga.

Obuća je sa muževom Obnerom tokom vladavine SDA u ovoj općini uspjela obezbijediti korištenje državnog vlasništva za potrebe turističke agencije „Obner“. Za muževu firmu uspjela je pribaviti desetine hiljada KM, kako iz federalnih tako i iz kantonalnih fondova. O tome je 2018. godine pisao Žurnal.

Ni prošle, a ni ove godine nije manjkalo sredstava iz federalnih i kantonalnih izvora za firmu muža Aide Obuće i udruženje njegovog kolege/suvlasnika firme. Koncem 2020. godine, Udruženje “Drins” dobiva novčana sredstva iz budžeta BPK-a za projekat kojim redovno apliciraju na javne pozive iz budžeta: „Jačanje svijesti mladih o zaštiti okoliša“.

Je li ojačana svijest goraždanskih mladih o zaštiti okoliša i jesu li provedeni projekti niko ne zna, a posebno ne znaju mladi. S druge strane, iz raznih fondova i ministarstava u Federaciji BiH i BPK-a Goražde redovno se izdvajaju sredstva za firmu i udruženje, što je očito unosan biznis i način funkcionisanja SDA-ovih kadrova. Goraždanski mladi, firmi Obner itekako plaćaju ulaz na Ustikoljansku adu, gdje se nerijetko sreće i svekrva Aide Obuće u ulozi kuharice gostima.

Prema PRESS-u dostupnim informacijama, iz Budžeta BPK-a redovno se plaćaju fakture firmi muža Aide Obuće za ručkove na Ustikoljanskoj adi i to u visokim iznosima, a baš iznenađujuće na ručkovima su kadrovi SDA, poput federalnog premijera Fadila Novalića.

Ni tu nije kraj.

Obuća je itekako ljubiteljica budžetskog novca. Njen muž predsjednik je Odbojkaškog kluba “Goražde” u kojem igra i njena kći, a nerijetko ćete vidjeti da ovaj sportski klub od Vlade BPK-a dobiva najveće iznose. Osim toga, Obuća je muža nedavno uspjela zaposliti u Kantonalnu bolnicu Goražde.

(PRESS)