Petak, 26.04.2024.

Još koja budžetska marka nije na odmet: Ministrica Gudeljević samu sebe predložila u komisiju za koju se isplaćuje naknada

Utorak, 27.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević u proceduru je uputila Prijedlog odluke o imenovanju članova državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). U ovu Komisiju, za koju se isplaćuje naknada, predložila je samu sebe.

“Jednokratna godišnja naknada za rad članovima Komisije utvrđuje se u iznosu dvije osnovice za obračun plate uposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine (osnovica koja se primjenjivala u godini za koju Komisija podnosi izvještaj o radu)”, piše u Prijedlogu odluke.

Pogurala je Gudeljević i svoju stranačku kolegicu, federalnu ministricu Zoru Dujmović koju je predložila za članicu Komisije, ali i sekretarku Ministarstva civilnih poslova BiH Biljanu Čamur Veselinović koja je ostala upamćena po tome da je prisustvovala antidržavnom političkom skupu u Istočnom Sarajevu, a koji je sazvao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Za članicu Komisije predložena je i Sanja Vlaisavljević, savjetnica ministrice Gudeljević. Vlaisavljević je prošle godine pažnju javnosti izazvala pojedinim objavama na svom Facebook profilu, što je protumačeno kao neprimjereno i diskriminirajuće prema određenim nacionalnostima.

Tako bi, prema prijedlogu Gudeljević, novi članovi Komisije trebali biti Ankica Gudeljević, Biljana Čamur Veselinović, Zora Dujmović, Sanja Vlaisavljević, Saša Vojnović, Jasna Milešević, Željka Stojičić, Tanja Đaković, Alden Kajtaz, Petar Galić, Sabina Šahman Salihbegović, Mara Matkić, Vlatko Drmić, Dragana Anđelić, Lemja Kaboah Akšamija, Jusuf Hadžifejzović, Suvad Džafić, Ivica Musić i Mate Buntić.

(PRESS)