Četvrtak, 28.03.2024.

Kantonalna zastupnica Admela Hodžić o sramnoj odluci Vlade KS – Napišite nam koliko ste platili vlastite stanove!

Petak, 26.06.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici usvojila Odluku o subvencioniranju rješavanja stambenih pitanja mladih za 2020. godinu. 

Podsjetimo – istu je Vlada bila ukinula iz neobjašnjivih razloga, a njeno jučerašnje ponovno usvajanje, reakcija je na inicijativu zastupnice Admele Hodžić (SDA), no na razočarenje svih mladih, samo je blijedi način da se zadovolji forma. 

 

Kontaktirali smo zastupnicu Admelu Hodžić koja je na posljednjoj sjednici Skupštine KS podnijela inicijativu da se mjera vrati, kako bi nam pojasnila o čemu je zapravo riječ.

“Nažlost, nije se sačekalo da se vlada KS očituje o mojoj inicijativi koju sam podnijela na 26. radnoj sjednici Skupštine KS, te da se na slijedećoj sjednici stavi na glasanje, već je Vlada usvojila jučer i to uz sramne kriterije”, razočarano nam je rekla Hodžić.

“Jedan od kriterija, u novoj Odluci, (koji je eliminatoran) jeste da kupoprodajna cijena stana ili kuće ne prelazi 100,000 KM. To bi značilo da kvadrat stana u prosječnom dvosobnom stanu od oko 55 m2 bi morao koštati oko 1.800 KM. Na teritoriji grada Sarajeva gotovo pa je nemoguće pronaći nekretninu čija je cijena kvadrata 1,800 KM sa uračunatim PDV-om. Vlada je izgleda računala da će mladi doktori, inženjeri, magistri svesti svoju kupovinu na 30 m2″, pojašnjava zastupnica.

Zastupnica Admela Hodžić mišljenja je da je ovakva odluka Vlade sramna i ponižavajuća za sve mlade ljude.

“Kada se očekivalo da se prema Strategiji subvencioniranja i pomoći mladim ljudima KS, ista proširi na eventulalno sufinansiranje doktorata i magisratura uz određene uvjete i da Vlada da svoj doprinos i u tom polju i na taj način pokažemo da razmišljamo kako da ih zadržimo ovdje, upravo nam se dešava suprotno – mi kao da im šaljemo poruku da idu odavde i ne dajemo im nikakav motiv za ostanak”.

Iznos od 500.000 KM koji je planiran Budžetom KS trebao bi sada da se podijeli  prema broju aplikanata koji ispunjavaju uvjete Javnog poziva, do sada je iznos subvencioniranja iznosio 10.000 KM, a uz nove kriterije koje je Vlada donijela taj iznos bi mogao biti znatno manji.

“Nek ne dovode naše mlade i obrazovanje ljude u situaciju da im pod “subvencioniranjem” provlače  milostinju od 1.000 KM. Radije nek ih zadrže u Budžetu, ali nakon toga neka javno napišu koliko su platitli vlastite stanove i po kojoj cijeni po m2, zaključila je Admela Hodžić