Petak, 26.04.2024.

LIJEPA MOJA FOTELJA: DJECA ROĐENA U GODINI KADA SU PRVI PUT POSTALI PARLAMENTARCI DANAS IMAJU 24 GODINE

Subota, 18.07.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Oni se svojih fotelja ne odriču ni zbog kog, a posebno ne zbog mladih ljudi. Više od dvadeset godina prikačeni su na budžet i nemaju namjeru još zadugo da se otkače. Samo ako ih zdravlje posluži. Oni su najdugovječniji bosanskohercegovački parlamentarci. Neki su šetali kroz institucije izvršne vlasti dok su drugi ostali vjerni samo jednoj fotelji – parlamentarnoj fotelji, piše PRESS.

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac od 1996. godine je zakonodavac. U četiri mandata, uključujući i trenutni, bio je zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH, a isto toliko mandata bio je i delegat u Domu naroda PS BiH. U proteklih 30 godina, koliko postoji SDA, ostao je vjeran svakom novom predsjedniku.

Halid Genjac ima 62 godine i djeca rođena u godini kada je prvi put kročio u Parlamentarnu skupštinu BiH danas imaju 24 godine.

Delegat SNSD-a i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić od 1998. godine “krasi” Parlamentarnu skupštinu BiH. Brojne koruptivne afere nisu poljuljale Špirićevu volju za političkim angažmanom. Od 1993. godine promijenio je pet političkih stranaka s tim što je Miloradu Dodiku i SNSD-u odan od 2002. godine.

Nikola Špirić ima 63 godine i djeca rođena u godini kada je prvi put kročio u Parlamentarnu skupštinu BiH danas imaju 22 godine.

Delegatkinja SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić od 2002. godine sjedi u Parlamentarnoj skupštini BiH. U tri mandata bila je zastupnica u Predstavničkom domu PS BiH, a u dva delegatkinja u Domu naroda PS BiH. Dosadile je Dušanki još 2015. godine parlamentarna fotelja pa je odlučila otići u penziju i uzeti otpremninu od 28.000 KM. Dan poslije predomislila se i vratila u staru fotelju.

Dušanka Majkić ima 68 godina i djeca rođena u godini kada je prvi put kročila u Parlamentarnu skupštinu BiH danas imaju 18 godina.

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović tek ovaj mandat smjestio se u fotelju parlamentarca. Ali nije Adilu strana zakonodavna vlast. U svojoj političkoj karijeri koja datira od 1991. godine Osmanović je bio odbornik Skupštine opštine Teslić, dva puta poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, dva puta potpredsjednik Republike Srpske, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i ministar civilnih poslova BiH.

Adil Osmanović ima 57 godina i djeca rođena u godini kada je prvi put izabran na funkciju u vlasti danas imaju 29 godina.

Zastupnica i dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto na političkim pozicijama nalazi se od 1999. godine. Zamjenica predsjednika HDZ-a šetala je od kantonalnog, preko federalnog pa sve do državnog nivoa vlasti na kojem se ustoličila od 2006. godine. Krišto je bila ministrica u Vladi Kantona 10, ministrica u Vladi FBiH, predsjednica FBiH i u tri mandata zastupnica u Predstavničkom domu PS BiH.

Borjana Krišto ima 59 godina i djeca rođena u godini kada je prvi put izabrana na funkciju u vlasti danas imaju 21 godinu.

Zastupnik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović od 1996. godine je na političkim pozicijama. U svojoj dugoj političkoj karijeri bio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva, predsjednik i potpredsjednik RS, član Predsjedništva BiH, dva puta ministar vanjske trgovine BiH i zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH.

Mirko Šarović ima 64 godine i djeca rođena u godini kada je prvi put izabran na funkciju u vlasti danas imaju 24 godinu.

(PRESS)