Petak, 26.04.2024.

“Domaćica” Smiljka: Osumnjičena organizatorica kriminalne grupe puštena da se brani sa slobode

Subota, 12.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Smiljka Jusufranić, osumnjičena da je bila na čelu organizovane kriminalne grupe u predmetu “Profit“, puštena je tokom noći i branit će se sa slobode. To je odluka Općinskog suda u Sarajevu, potvrdio je za Klix.ba potvrdio advokat Muhidin Kapo.

“Puštena je uz određene mjere zabrane, između ostalog oduzimanje pasoša odnosno zabrana putovanja. Prijedlog za pritvor je odbijen“, rekao nam je Kapo.

Prijedlog za pritvor je odbijen i Edinu Muftiću, što je za Klix.ba potvrdila advokatica Senka Nožica. I njemu su određene mjere zabrane putovanja.

Tokom dana se očekuju i zvanične potvrde iz suda o tome da li je ostalim osumnjičenima određen pritvor što je tražilo Tužilaštvo KS ili mjere zabrane.

Osumnjičeni da su bili na čelu organizovane kriminalne grupe u predmetu “Profit” su Smiljka Jusufranić, Zijad Blekić i Edin Dizdar. 

Grupa se tereti za pranje novca, a radi se o jednoj od najkompleksnijih istraga Tužilaštva KS. Među osumnjičenima je i predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Hasan Ćelam.

Tužilaštvo Jusufranićima stavlja na teret da su pribavili više od 6,4 miliona KM protupravne imovinske koristi. Advokat Muhidin Kapo izjavio je tokom jučerašnjeg ročišta u Općinskom sudu u Sarajevu da je njegova branjenica u vrijeme koje se obuhvata optužnicom, 2011. i 2012. godine, bila domaćica i da je apsurdno da se tereti za zloupotrebu položaja.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u sklopu prijedloga mjera, uz ostalo, željelo ukazati na upornost, istrajnost i odlučnost osumnjičenih Smiljke Jusufranić, Jasmina Jusufranića i Branislava Petrovića u načinu da steknu dionice Unioninvesta prevarnim putem, fiktivnim darovnim ugovorima.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je tokom pretresa 9. decembra 2020. godine pronašla samo kod Smiljke Jusufranić 598 hiljada eura a kod Jasmina Jusufranića 140 hiljada eura, više od 16 hiljada KM, kao i određenu količinu kuna i dinara.

Advokat Muhidin Kapo je zatražio da se obustavi istraga protiv Smiljkinog preminulog supruga, Ibrahima Jusufranića, priloživši smrtni list.

Pripadnici SIPA-e pretresli su veliki broj stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari osumnjičenih osoba na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku. 

Otkrili su i privremeno oduzeli 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 kuna i 13.720 dinara, te obimnu dokumentaciju i druge predmete koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. U jučerašnjim pretresima je otkriveno i privremeno oduzeto još 34.900 eura i 46.000 KM.