Srijeda, 01.05.2024.

Afera ‘Asim Sarajlić’: Prikupljaju se materijalni dokazi i rade vještačenja

Petak, 04.09.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Krajem februara načelnik općine Novi Grad Semir Efendić objavio je kompromitirajući audiosnimak čiji je glavni akter Asim Sarajlić, tadašnji prvi čovjek Kadrovske komisije SDA i potpredsjednik SDA, piše Novinska agencija Patria.

Riječ je o snimku na kojem se čuje kako je Sarajlić „završio delegate“ za čelnika KO SDA Sarajevo Fikreta Prevljaka. Njegov protukandidat bio je upravo Efendić. 

Dva dana nakon objave snimka Asim Sarajlić podnosi ostavku na sve stranačke dužnosti čime priznaje autentičnost samog snimka. Tužilaštvo KS otvorilo je predmet u ovom slučaju, a kako je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić aktivno se radi na predmetu.

Kako saznaje Novinska agencija Patria po zahtjevu postupajućeg tužioca MUP KS prikuplja određene materijalne dokaze, a rade se i potrebna vještačenja u cilju donošenja konačne tužilačke odluke.  

U međuvremenu SDA je kandidirala Semira Efendića za načelnika Novog Grada protiv kojeg je 22. jula potvrđena optužnica zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja. Efendić je 17. marta 2018. godine udario automobilom pješaka koji je preminuo. Efendić je u više navrata isticao kako će snositi odgovornost, ali je i postavio pitanje zašto baš sada dolazi do podizanja i potvrđivanja optužnice. 

No, bez obzira na to, Efendić ne odustaje od slučaja „Asim Sarajlić“. On je zajedno sa Aljošom Čamparom 11. avgusta poslao poruku rukovodstvu SDA da još uvijek čekaju zaključke u vezi sa stanjem i odnosima u KO SDA Sarajevo iako je rok bio sedam dana od dana održavanja sjednice Predsjedništva SDA koja je bila 4. juna. 

„Nešto se razvuklo ovih SEDAM dana, a proći će očito i 70… Nije žurba očigledno. Vrijeme liječi sve, time se izgleda vode. A hoće li to biti baš tako? Mi smo čekali i tih sedam dana, i mjesec i dva. Mi evo još čekamo”, napisao je Čampara uz fotografiju na kojoj je zajedno sa Efendićem.

Inače, predsjednik SDA Bakir Izetbegović grčevito je branio Sarajlića nakon izbijanja ove afere. Do ponavljanja izbora prvog čovjeka KO SDA Sarajevo nije došlo, a za potpredsjednicu KO SDA izabrana je Sebija Izetbegović kao i za potpredsjednicu Kadrovske komisije SDA Sarajevo.

U snimku koji je uzdrmao sam vrh SDA Sarajlić je kazao da je sa “Osmicom (direktorom OSA-e) obišao ljude i završio delegate za Prevljaka”. Spomenuo je da se uključio i Izetbegović aludirajući da je i prije samog izbora predsjednik SDA favorizirao Prevljaka. 

Prevljak će biti i kandidat SDA za načelnika općine Ilidža.