Nedjelja, 19.05.2024.

Sraman i tendenciozan naslov na portalu index.hr

Petak, 03.07.2020. | Region | Vijesti

Hrvatski index.hr objavio je prije nekoliko dana interesantnu analizu o razvoju zemalja zapadnog Balkana. Analiza sama po sebi nije sporna, koliko jeste sramni naslov na pomenutom portalu.

“Čak se i očajna BiH posljednjih godina razvija brže od Hrvatske” – naslov je koji je zgrozio mnoge, što je bilo vidljivo i po komentarima koji su uslijedili. 

Ovo nije prvi put da iz ove države dolaze mrzilačke poruke usmjerene prema BiH. 

Nije tako davno bilo kada su mediji prenosili Zorana Milanovića: “To je zemlja bez reda i poretka. To je big shit. Imamo posla s negativcima”, rekao je 2016. Milanović, a podsjetimo se i Kolinde Grabar Kitarović i Jerusalem Posta koji je prenio da je u u razgovoru s izraelskim predsjednikom Bosnu i Hercegovinu proglasila “nestabilnom državom” pod utjecajem “radikalnih islamista i terorista”.

Vjerovatno po uzoru na premijera i predsjednicu, sada svi osjećaju potpunu slobodu pisati i govoriti o BiH na ovaj način.

Hrvatska koja bi trebala biti saveznik BiH u svemu, već neko vrijeme očigledno ne misli tako.  Bilo kako bilo, poticanje dodatne razgradnje BiH na etničkim principima ne bi trebao imati za cilj niko od nas, a posebno ne evropski orjentisana Hrvatska, stoga naslovi kao što su ovi ne bi trebali voditi nas u dodatne razmirice.