Četvrtak, 25.04.2024.

Asteroid veličine Big Bena proći će pored Zemlje u četvrtak

Utorak, 20.10.2020. | Tehnologija

Asteroid veličine Big Bena nazvan 2020 TGI prilazi planeti Zemlji brzinom od 49.400 kilometara na sat. Pretpostavlja se da će pored naše planete proći u četvrtak, 22. oktobra i to na udaljenosti većoj od 11 miliona kilometara.To će biti najbliži susret Zemlje i asteroida od 20. aprila 2013. godine. Pretpostavlja se da će se blizak susret ponovo desiti 6. februara 2024. godine. Naučnici su ukazali da je asteroid 2020 TGI širok između 14 metara i skoro 110 metara.

Iz NASA-e su ukazali da se potencijalno opasnim asteroidima i drugim objektima smatraju oni koji se nalaze na udaljenosti od 0,05 astronomskih jedinica i čiji je promjer veći od 140 metara. Prema podacima objavljenim na Planetary.org, postoji 18.000 različitih objekata koji se nalaze u blizini Zemlje.

U augustu ove godine pored planete je proletio asteroid veličine kamioneta i to brzinom od 3.200 kilometara na sat. NASA ga je pratila sve dok nije prošao pored Zemlje.

Prije dvije godine NASA je objavila plan sadržan na 20 stranica šta bi Sjedinjene Američke Države trebale uraditi kako bi se pripremile za udar nekog objekta, kao što su asteroidi ili komete, a koje se nalaze na udaljenosti od većoj od 48 miliona kilometara.

Nedavno istraživanje je pokazalo da Amerikanci prioritetnijim smatraju svemirski program u čijem je fokusu potencijalni udar asteroida u planetu nego onaj kojim je cilj slati ljude na Mjesec ili Mars.

Jim Bridenstine iz NASA-e je u aprilu pršle godine poručio da potencijalni udar asteroida nije nešto što treba olako shvatiti i da je to možda najveća prijetnja po planetu Zemlju, prenosi FOX News.